A Rorschach-teszt, egy személyiség diagnosztikai eszköz - 2/1
 Közel egy évszázada dolgozta ki, Hermann Rorschach a híres tintafolt-tesztet, amelynek célja az egyén személyiségének jobb megismerése. A dekódolás.

Hogy kifejlessze a vizsgálatot, amely később az ő nevét viseli, a svájci pszichiáter és pszichoanalitikus Hermann Rorschach-t egy gyerekjáték ihlette. Ez abból áll, hogy egy papírlapra tintát csepegtetnek és a lapot félbe hajtva egy szimmetrikus formát kapunk. A vizsgálatához, tíz tintafoltot választott ki, amelyek formájukban és színűkben is különböznek (fekete, piros és fekete vagy színes).

"A Rorschach teszt egy személyiség diagnosztikai eszköz, amely a projektív tesztek része. Széles körben használják gyermekpszichiátrián, és kantonoktól függően felnőtt pszichiátrián is "mondta Anelise Fredenrich, a Genfi Egyetemi Korház (Hôpitaux universitaires de Genève - HUG) pszichológusa. Maga is rendszeresen használja a pszichológiai vizsgálatok részeként 4 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülőknél.

Ezt a tesztet ugyanúgy lehet használni szenvedő gyermekeknél és nagyon tehetségeseknél, amikor felmerül a kérdés, hogy feljebb ugorjon egy osztállyal. Harmadik lehetőség, különösen a Vaud kantonban élnek ezzel, amikor a bírák kérnek pszichológiai felmérést és ez a teszt része a felmérésnek. A bírák azért kérik, hogy jobban megértsék a gyermekeket vagy fiatal személyeket és, hogy megbecsülhessék, hogy a nehéz családi állapot, amelyben élnek kockázatot jelent az érzelmi és lelki fejlődésükre.

A személyiség felfedezése

A pszichológiai vizsgálat során, a Rorschach táblákat mindig ugyanabban a sorrendben mutatják be a páciensnek. A feladat egyszerű: „Megkérdezzük, hogy mik lehetnek ezek a foltok, vagy mire hasonlíthatnak. A feltételes mód használata egyértelművé teszi, hogy itt értelmezésről van szó. A foltok semmire sem hasonlítanak.”

A vizsgálat ideje alatt a pszichológus mindent felír, amit a páciens mond. „Érdekesebb, az ahogyan mondja a dolgokat, mint amit mond. A cél az, hogy többet tudjunk meg a páciens személyiségéről. A depresszió tünetei mögött, például, ott van a személyiség, amely stabil és egyedi. Ez a teszt lehetővé teszi, hogy előtűnjön a gondolkodás menete, ahogy a páciens látja magát, másokat és érzékeli a világot. Azt is lehetővé teszi, hogy azonosítsuk a tüneteket, mint például a szorongást, a védelmi mechanizmusokat, ahogy a valóságot észlelik, és a különbséget tesznek a valóság és a képzelet között.”

Rorschach táblákat gyakran kiegészíti egy úgynevezett projektív teszt, a TAT (Tematikus Appercepciós Teszt), amely lehetőséget nyújt megvizsgálni, hogy másképp reagál-e az alany kevésbé zavaros képek láttán. Meg kell kérni a pácienst, hogy mondjon el egy történetet a tizenkét személyeket ábrázoló táblával. Általában, a pszichológiai vizsgálat magába foglal egy IQ teszt is.


Folytatása következik...


Forrás: www.planetesante.ch - Fotó: Mark Turnauckas (Flickr.com)
2015 FEB 20 22:16:39/