A Semmelweis Egyetem ezreket vár ingyenes szűrővizsgálatra!
A cukorbetegségre és a szemészeti megbetegedésekre fókuszálnak április elején a Semmelweis Egyetem kutatói, akik 3600 ötven évesnél idősebb embert várnak az ingyenes vizsgálatokra! 
Ezt Németh János egyetemi tanár, a projekt vezetője mondta el kedden Budapesten. A sajtótájékoztatón a professzor közölte: egy vizsgálat 20-30 percig tart, és az országos szűrés mintegy két és fél hónap múlva zárul.
    
Hozzátette: a felmérés reprezentatív, az országot 105 körzetre osztva járja egy-egy kisbusszal két vizsgálócsoport, szemész szakorvos, nővér és asszisztens részvételével. A vizsgálatban részt vevőket a KSH adatainak felhasználásával választották ki, a bekerülőket előzetesen felkeresik, és tájékoztatják a részletekről.
    
Kiemelte: azért fontos a felmérés, mert nincsenek pontos adatok arról, hogy hány vak és a látássérült ember él az országban, a felmérés megalapozhatja a további munkát a területen. Hozzátette: remélik, hogy a felmérés eredményeként javulhat a szemészeti ellátás Magyarországon, csökkenhet a vakok, látássérültek száma.
    
Szabóné Berta Irén, a vizsgálatot támogató Vakok Állami Intézetének igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos a prevenció, annak megelőzése, hogy látássérültté váljon valaki, és ebben nyújthat nagy segítséget a felmérés.
    
Szabó Dorottya, a vizsgálat koordinátora elmondta: először vércukorszintet mérnek, majd a látásélességet, a szemlencsét és - rossz látás esetén - a szemfeneket vizsgálják. Akinek magas a vércukorszintje, annál a szemfeneket a szembogár tágítása után is megvizsgálják, ezzel is kutatva a cukorbetegség lehetséges szövődményeit. 
    
A közreadott sajtóanyag szerint évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon. Hozzátették: a szűrést a Lions Clubs International Foundation által nyújtott pályázati támogatásból valósítják meg.


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: mti.hu
2015 MÁR 17 22:47:44/