A Szegedi Tudományegyetem  dialízisközpontja megújul
2,6 milliárd forint uniós támogatásból megújul a dialízisközpont és fejlesztik a képalkotó diagnosztikát a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Facskó Andrea, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke  az év végére befejeződő beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, 6500 páciens jár rendszeresen művesekezelésre. Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetést végeznek.

Hozzátette, hosszabb megbetegedés esetén a dialíziskezelés - amelyre akár heti három alkalommal is szükség lehet - a vesetranszplantációig vagy a beteg élete végéig tart. A krónikus vesebetegek száma évente 6 százalékkal nő, részben a kezeletlen magas vérnyomás miatt - tudatta a szakember.
A több mint száz korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az egyetem a művesekezelés mellett a májpótlásra és plazmaferezisre is alkalmas központot hoz lére. A kapacitásbővítés évente tizenöt új beteg, köztük két gyermek fogadását teszik lehetővé - közölte a központ elnöke.
Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezetője elmondta, a beruházás másik eleme a képalkotó diagnosztika fejlesztése a klinikai központban. Vásárolnak egy 264 szeletes komputer tomográfot (CT), amely a korábbinál rövidebb idő alatt, kisebb sugárdózis alkalmazásával teszi lehetővé a páciensek vizsgálatát, és képes a gyorsan mozgó szervek leképezésére is. Az új mágneses rezonanciás (MR-) készülék a belső szervi gyulladásos folyamatok, fejlődési rendellenességek, daganatok felfedezését segít. A hibrid képalkotó módszerek közé tartozó SPECT-CT berendezéssel pedig egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amely láthatóvá teszi, hogy egy adott elváltozáshoz milyen funkcionális zavar kapcsolódik.


Forrás: MTI - Fotó: Ádám Szedlák(Flickr.com)
2015 DEC 03 21:15:24/