A Zalaegerszegi kórház új röntgen- és MRI-berendezések beszerzéséhez kapott forrásokat
Jelentős, összesen több mint 1,1 milliárd forintot meghaladó európai uniós támogatást nyert el a Zala Megyei Kórház: MRI-berendezésre 740 millió, röntgenkészülékek beszerzésére pedig további 431 millió forintot költhet az intézmény.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a zalai megyeszékhelyen működő kórházban korábban 5,6 milliárd forint ráfordítással szívcentrum épült. 

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte: nincs olyan szakterülete a kórháznak, amelynek a kiszolgálásában, diagnosztikájában ne jelentene előrelépést a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert új eszközök használata.

A kórházban jelenleg a 2005-ben beszerzett, diagnosztikai és energiahatékonysági szempontból egyaránt elavultnak számító MRI-berendezést használják. Decembertől viszont már az új, a réginél 38 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó készülékkel végezhetik el a vizsgálatokat. 

A fejlesztés eredményeként magasabb minőségű szolgáltatást biztosító, alacsony energiafelhasználású, korszerű röntgenberendezésekkel is bővül a kórház - radiológiai, szájsebészeti, valamint pulmonológiai osztályának - eszközparkja. A lecserélni kívánt diagnosztikai berendezések 2001 és 2004 között kerültek az intézménybe; mindegyik eszköz hagyományos technikával, képelőhívással dolgozik, ami magas energiaigényű.

December közepétől az elavult és jelentős energiát fogyasztó eszközöket alacsonyabb energia-felhasználású, digitális elven működő berendezések váltják fel. 

A Zalaegerszegen működő kórház közvetlen betegellátási területe a megye lakosságának 42 százalékát érinti, de "megyei kórházi jellegből" adódóan szükség szerint az egész régióból fogadnak betegeket.


Forrás: www.mti.hu - fotó: derek rose (flickr.com)
2015 OKT 30 12:06:44/