Azok számára, akik ételallergiával küzdenek, akár egyetlen harapás egy ártatlan finomságból is kényelmetlen, olykor fájdalmas tüneteket széles tárházát okozza. Vannak, akiknél kiütések jelentkeznek, mások hánynak, hasmenésük van, de gyakori a gyomorégés és a puffadás is. Egyesek olyan rémes tüneteket tapasztalnak, hogy mentőt kell hívni.
A szakemberek felfedezték, hogy egy bizonyos baktériumtörzs az ilyesfajta tünetek ellen remek megoldást jelenthet. Az egérkísérletek bizonyították, hogy a probiotikus fehérje segít az allergiás tünetek megelőzésében, így az ételallergia kezelésében fontos szerepet kaphat.
A kutatás során két baktériumtörzs hatása került tesztelésre: a Bifidobacterium longum KACC 91563 és a Enterococcus faecalis KACC 91532, egérkísérletek során. Az E. faecalis KACC 91532 hatására az egerek ételallergiás tünetei nem mérséklődtek, de a B. longum KACC 91563 nevetésekor jelentősen csökkentek a kellemetlen tünetek.
Csak az Egyesült Államokban 1997 és 2007 között 18 százalékkal növekedett az ételallergiás gyerekek száma. Ugyanebben az időszakban megháromszorozódott azoknak az eseteknek a száma, amikor a pácienst ételallergia miatt kellett azonnal kórházba szállítani.
A kutatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban került publikálásra.