A belvárosi gyerekek ételallergiáktól is gyakrabban szenvednek
Köztudott, hogy a városban élő gyerekeknél nagyobb az asztma és például a pollenallergiák kialakulásának valószínűsége, egy új kutatás szerint viszont ételallergiákat is aránytalanul nagyobb arányban regisztrálnak városi gyerekeknél, mint egészségesebb környezetben élő társaiknál. 
Az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint 10-ből átlagosan egy városban élő gyermeknél jelentkezik valamilyen ételallergia. A népesség egészét nézve a felnőttek 3%-a, a gyermekek 6%-a allergiás legalább egy életre.

A vizsgálatban 516 nagyvárosban élő gyerek vett részt, legfeljebb 5 éves korig. A kutatók tanulmányozták az étrendjüket, a kórtörténetüket, és azt, hogy milyen allergéneknek voltak kitéve, vérmintákat vettek tőlük, és ezek alapján figyelték, hogyan reagálnak az olyan élelmiszerekre, mint a tej, a tojás vagy a mogyoró. Ha ugyanis a szervezet antitesek termelésével válaszol bizonyos élelmiszerekre, valószínűsíthető, hogy a későbbiekben kialakul az allergia. 

A kutatók szigorú kategóriákat alakítottak ki, csak azokat a gyermeket tekintették allergiásnak, akiknél az antitestek száma megemelkedett és akik produkáltak is allergiás tüneteket, de még így is a gyermekek több mint a fele, 55% felelt meg a kritériumoknak. A kutatók ebből adódóan valószínűnek tartják, hogy nem csak minden tizedik, hanem sokkal több városi gyereknél alakulnak ki idővel ételallergiák. 


Forrás: sciencedaily.com
2014 AUG 19 20:43:43/