Az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint 10-ből átlagosan egy városban élő gyermeknél jelentkezik valamilyen ételallergia. A népesség egészét nézve a felnőttek 3%-a, a gyermekek 6%-a allergiás legalább egy életre.
A vizsgálatban 516 nagyvárosban élő gyerek vett részt, legfeljebb 5 éves korig. A kutatók tanulmányozták az étrendjüket, a kórtörténetüket, és azt, hogy milyen allergéneknek voltak kitéve, vérmintákat vettek tőlük, és ezek alapján figyelték, hogyan reagálnak az olyan élelmiszerekre, mint a tej, a tojás vagy a mogyoró. Ha ugyanis a szervezet antitesek termelésével válaszol bizonyos élelmiszerekre, valószínűsíthető, hogy a későbbiekben kialakul az allergia.
A kutatók szigorú kategóriákat alakítottak ki, csak azokat a gyermeket tekintették allergiásnak, akiknél az antitestek száma megemelkedett és akik produkáltak is allergiás tüneteket, de még így is a gyermekek több mint a fele, 55% felelt meg a kritériumoknak. A kutatók ebből adódóan valószínűnek tartják, hogy nem csak minden tizedik, hanem sokkal több városi gyereknél alakulnak ki idővel ételallergiák.
Forrás: sciencedaily.com