A benőtt lábköröm kezeléséről
A benőtt lábköröm kezelését jobb, ha az orvosra vagy egy gyógypedikűrösre bízza. Csak a szakember tudja eldönteni, hogyan kezelhető megfelelően a benőtt köröm, és elkerühetetlen-e a műtét.

Ha észreveszi, hogy benőtt a lábkörme, legjobb, ha felkeresi háziorvosát, aki a megfelelő szakemberhez irányítja, ez egy podiáter, vagy akár rögtön a sebész is lehet. Az orvosi kezelésnek az a célja, hogy a köröm növekedését a megfelelő irányba terelje.


Ne kezelje házilag

Fontos, hogy egyből orvoshoz forduljon, ne kezdje el otthon a benőtt köröm kezelését. Nincsen igazán javasolható otthoni gyógymód, az orvos felkeresése az egyetlen lehetőség.

Szerencsére nem kell minden esetben megműteni a betőtt körmöt. Érdemes azonban az orvostól megkérdezni, megmenthető-e a köröm, elkerülhető-e a műtét.


Enyhe esetek kezelése

Ha a benőtt köröm még nincs begyulladva, valamint nem nőtte be túlzottan vadhús, több nem-műtéti beavatkozás is lehetséges, mint például tamponálás, távtartó vagy körömszabályozó kapocs segítségével történő kezelés. A tamponálás során a köröm és a körömsánc közé egy keskeny pamutcsíkot juttatnak, ezzel megakadályozván, hogy a köröm még mélyebbre nőjjön. A távtartó alkalmazása esetén egy felnyitott műanyag csövecskét húznak a körömszélre. A körömszabályozó kapocs ezzel szemben csökkenti a köröm domborulatát, ehhez fentről helyezik rá a lábkörömre.


Ha a műtét elkerülhetetlen

Muszáj műteni olyankor, amikor már előrehaladott a gyulladásos állapot, vagy jelentősen benőtte a vadhús a körmöt.Csak pár perces műtétről van szó, amely során az orvos eltávolítja a köröm oldalának egy kis részét, vagy akár egy teljes körömsávot, egészen a körömágyig.

A műtét után javasolt szandált hordani, és 2 hétig le kell mondani a sportról is. Tippünk: A műtét után keressen fel rendszeresen gyógypedikűröst, ezzel megelőzheti, hogy ismét benőjjön a lábkörme.


Forrás: www.freundin.de - fotó: Kim (flickr.com)
2015 DEC 10 14:51:00/