Budapest, 2018. június 26., kedd (MTI) - A napsütés, a leégés okozta daganatos megbetegedések veszélyeire figyelmeztetett Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának egyetemi tanára az M1 aktuális csatornán kedden.

Fontos az évi egyszeri szűrés, mivel az emberekben még nem tudatosult a napsütés okozta, bőrön megjelenő elváltozások komolysága - fűzte hozzá.
    Elmondta: a statisztikák szerint minden harmadik felnőttnél élete során legalább egyszer kialakul bazalioma, amely egy rosszindulatú bőrdaganat, de nem képez áttéteket. A bőrön jelentkező második leggyakoribb elváltozás a laphámrák, ez elsősorban a napsütésben dolgozókat fenyegeti és áttétet is okozhat. A legritkább, de legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma, amely pigmentsejtekből indul ki, jellegzetesen nagyon sötét, fekete színű.
    A daganatok elkerüléséhez fontos a megfelelő nyári öltözet kiválasztása, a fehér ruhák például áteresztik az UV-sugárzást, ezért érdemes sötétebb színeket hordani - tette hozzá Wikonkál Norbert.

MTI

2018 JÚN 28 06:26:00/