A borsmenta tea jót tesz az emlékezőtehetségünknek
A Northumbria Egyetem kutatása szerint a borsmenta tea fejleszti az egészséges felnőttek hosszútávú memóriáját, míg a kamillatea épp ellazulni segít.

A 180 résztvevő bevonásával készített felmérés szerint a memóriának két nagy barátja van, s mindkettő egyszerű növényekben rejlik: az egyik a borsmenta, a másik pedig a rozmaring. Elég csak mélyen belélegezni a rozmaring intenzív aromáját, és máris könnyebben emlékszik vissza a múltra az egészséges felnőtt ember. Ugyanígy a két gyógynövény bármelyikének hatására a koncentrációs képesség is javul.


Ha azonban pihenni szeretnénk, akkor is elég a gyógynövényekhez nyúlni. A kamillatea a tökéletes ital, ha szeretnénk ellazulni, hatására ugyanis a koncentrációs képesség és az emlékezőtehetség egyaránt gyengül átmenetileg. Hasonló a helyzet a levendulával, amit érdemes lefekvés előtt szimatolni: szintén segít a kikapcsolódásban ugyanis.


A kutatást vezető Dr. Mark Moss és kollégái 180 önkéntest kértek arra, hogy fogyasszanak el egy csésze borsmenta teát, kamillateát, vagy éppen egy csésze forró vizet. A gyógyteák megízlelése előtt a résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, ami arra is választ adott, hogy épp milyen hangulatban vannak.


A tea- illetve vízfogyasztást követően az önkéntesek 20 percet pihentek, majd kisebb memóriateszteken estek át, illetve kognitív funkciójukat is felmérték. Ezen a ponton bizonyosodott be, hogy a borsmenta tea hatására a hosszútávú memória jelentősen javult, míg a kamilla tea épp ellentétes hatást váltott ki.


A szakember szerint nagyszerű, hogy a természetben fellelhetőek azok a gyógynövények, amelyek segítenek koncentrálni és ellazulni – csak épp tudni kell, hogy mikor melyikhez nyúlunk.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 16 16:00:00/