A budapesti Bajcsy-Zsilinszky kórházban vénaszkennert adtak át
A vénaszkenner a testtel nem érintkező, hordozható berendezés a vénákat jeleníti meg a bőr felületén. Hétfőn adtak át a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályán. 
Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szkenner egyaránt alkalmas gyermekek és felnőttek vénájának gyors megtalálására, így jelentősen csökkentve a vérvétellel, infúzió, intravénás injekció beadásával járó esetleges kellemetlenségeket. A berendezés emellett alkalmazható időseknél, túlsúlyosaknál, sötétbőrűeknél, szőrős bőrfelület esetén, beteg, súlyosan duzzadt szövetek esetén, vérszegénység, alacsony vérnyomás, vagy túlzott folyadék, és vérveszteségben szenvedőknél.
A közlés szerint a vénaszkenner biztonságos hideg fényforrást bocsájt ki, nincs ártó sugárzása, szembarát, színes és éles képet biztosít a bőr felületén. A pontos helymeghatározó technológia biztosítja a folyamat közbeni magas szintű és pontos érrendszeri képalkotást a bőr és bőr alatti erekről, vénákról, valósidejű megjelenítést és közvetlen képet ad azokról a beavatkozás alatt.
A berendezés 2,5 millió forintba került.


Forrás: MTI - Fotó: Máthé Zoltán
2015 JAN 26 23:56:51/