A cékla segít abban, hogy egészségesek maradjunk?
Egyes kutatások szerint a céklalé egyfajta út szuperétel: jót tesz ugyanis az érrendszerünk egészségének, a vérkeringésnek, továbbá erősíti az immunrendszert is.

Az ausztrál Queensland University of Technology friss kutatásához olyan 60 és 70 év közötti, egészséges férfiakat és nőket keres, akik hajlandóak arra, hogy céklalé fogyasztása előtt és után rendszeres vérvételen vegyenek részt.


„A céklalé nitrátban rendkívül gazdag, és a legfrissebb kutatások szerint a nitrátnak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Jelentős gyulladásgátló hatásról, illetve antikoaguláns és antitrombotikus hatásról beszélhetünk, így fontos, hogy végre egy nagy mintán végzett kutatás is igazolja az eredményeket” – mondja a kutatást vezető Dr. Oliver Neubauer.


A szakember meggyőződése, hogy idővel a céklalé a gyógyászatban fontos szerepet tölthet be, különösen az idősebb generáció tagjai körében. A kutatás keretében egyelőre olyan 60 és 70 év közöttieket szeretnének vizsgálni, akiknél semmilyen krónikus betegség, szív- és érrendszeri probléma, idegrendszeri probléma nem áll fenn, és normal testsúlynak örvendenek.


„Fontos, hogy ne dohányozzanak, ne legyenek akut vagy krónikus fájdalmaik, és ne vegyenek részt rendszeres edzésprogramokon” – teszi hozzá a Dr. Neubauer.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 MÁJ 30 16:00:00/