A csámcsogás segít minket abban, hogy ne együnk túl sokat
Ha csendben maradunk étkezés közben, és meghallgatjuk, hogyan csámcsogunk, kevesebbet fogunk enni: így ugyanis jobban tudatosodik bennünk, hogy mennyit és mit is fogyasztottunk. A Brigham Young University (BYU) munkatársai szerint ez egy egyszerű és hatékony módja lehet a plusz kilók leadásának.

A szakemberek szerint aggasztó tendencia, hogy zenét hallgatunk és tévét nézünk, miközben eszünk, mivel így nem halljuk saját csámcsogásunkat. Márpedig a rágás zaja az, ami tudatosítja bennünk a fogyasztás mértékét, így háttérzaj mellett könnyebben eszünk többet a kelleténél, ami természetesen plusz kilókhoz vezet.


“A hang igazából egy elfeledett érzék, amikor étkezésről van szó, holott igazából fontos szerepet játszik az ember életében. Bármilyen halkan és kulturáltan is eszünk, a saját rágásunk zaját a tökéletes csendben érzékeljük, és ez segít abban, hogy tudatosodjék bennünk, mit is csinálunk, és így ne együnk többet a kelleténél. Nagy baj, hogy a többség beszélget, sőt: zenét hallgat, tévét néz eves közben” – mondja a kutatást vezető Ryan Elder, a Brigham Young University munkatársa.


A kutatásban szintén részt vevő Gina Mohr, a CSU munkatársa egyetért abban, hogy a kutatók eddig hajlamosak voltak figyelmen kívül hagyni az ételhangokat, mint az étkezés mennyiségét és minőségét nagyban meghatározó tényezőt. “Ételhang alatt azonban nem a frissen sült szalonnal sercegését vagy a pattogatott kukorica pattogását kell érteni, hanem azokat a hangokat, amelyeket mi magunk produkálunk. A rágás hangját, a csámcsogást, ami segít tudatosítani, mit is csinálunk, s ezáltal megakadályozza a túlevést” – vélekedik a szakember.


A kutatás a Food Quality and Preference című szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 18 11:17:29/