A King’s College London és a Southamptoni Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a gyermekek fiatalkori kitétele a mogyoró behatásának hosszú távú védelmet nyújtott számukra az allergia ellen. Sőt, ha a gyermekek később abbahagyták a mogyoró fogyasztását, még akkor is védettek maradtak az allergia kialakulásával szemben.
A szakértők azonban azt is hangsúlyozták, hogy az allergia kockázatának kitett gyermekek szülei feltétlenül szakértői felügyelet mellett adjanak mogyorót gyermeküknek. A kutatásban részt vevő gyermekeket alapos megfigyelésnek vetették alá, és mindig készen állt az orvosi segítség arra az esetre, ha megbetegednének.
A kutatók azonban azt állítják, hogy a brit kormánynak felül kellene vizsgálnia azokat az egészségügyi irányelveket, amelyek azt javasolják, hogy legalább 3 éves korig ne adjanak mogyoró tartalmú termékeket olyan csecsemőknek, akiknek szerepel a családi kórtörténetükben mogyoróallergia.
A mogyoróallergia fiatal korban alakul ki, a beteg ritkán növi ki, és jelenleg nincs gyógymódja. A legsúlyosabb esetekben anafilaxiás sokkot okozhat, ami akár halálos is lehet.
A kutatók akkor tekintették a gyermekeket magas kockázatúnak, ha a szüleik szintén allergiásak voltak, vagy ha ekcémában illetve tojásallergiában is szenvedtek. Az alanyoknak 11 hónapos koruk előtt kezdtek mogyorót adni, és öt éves korukban 12 hónapra leállították a mogyoróval történő táplálást. A szakértők elmondták, hogy az egy éves tartózkodás a mogyorótól nem növelte az allergia előfordulási arányát.