A depresszió árt a szívnek...
Különösen az 55 évnél fiatalabb nők körében jelent kockázatot a közepesen vagy nagyon súlyos depresszió a szívbetegségek szempontjából.  
Az ebbe a korcsoportba tartozó nők nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, amely rejtett kockázati tényező lehet, és megmagyarázhatja, hogyan lehetséges, hogy a nők jóval nagyobb arányban vesztik életüket egy szívroham után, mint a férfiak. 

A kutatók 3237 fő depressziós tüneteit vették számba, akiknél már valamilyen szívbetegséget diagnosztizáltak, vagy azok kialakulása előrelátható volt, és három éven keresztül követték figyelemmel a résztvevők életét. 

Azt állapították meg, hogy az 55 évnél fiatalabb nők körében a depresszió - a kutatáshoz kijelölt - egységnyi súlyosbodása 7%-os növekedéssel volt egyenlő a szívbetegségek jelentlétét tekintve. A férfiak és az idősebb nők esetében a depresszió mértékének változását nem lehetett így összekötni a szívbetegségek kockázatával. 

Az 55 évnél fiatalabb nők több mint kétszer akkora valószínűséggel haltak meg a szívrohamot követő időszakban, ha közepes vagy súlyos depressziótól szenvedtek. 

A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy a depressziót sokkal komolyabban kell venni, hiszen önmagában is komoly problémát jelent, kialakulásával pedig növekszik a szívbetegségek megjelenésének kockázata. 


Forrás: sciencedaily.com
2015 MÁJ 11 00:55:26/