A depresszió ellen nem csak gyógyszerekkel lehet felvenni a harcot!
Egy 50 éven át tartó kutatás szerint a fizikai aktivitás a depresszió ellenszere.

A testmozgás sokat adhat hozzá a fizikai egészséghez, kezdve a szív megfelelő működésétől a túlsúly leküzdésének pozitív hatásaiig, és úgy tűnik, a mentális egészségben is nagy szerepet játszhat.  


Brit és kanadai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok az emberek, akik felnőttkorukban sportoltak, kevésbé produkálnal depressziós tüneteket. Önmagukban ezek az eredmények nem jelentenek újdonságot, mostanáig azonban sosem készült olyan felmérés, amely annyira sok embert és olyan hosszú ideig vizsgált volna, mint a jelen kutatás készítői, akik 11.000 fő életét kísérték nyomon 50 éven keresztül.


A résztvevők arról nyilatkoztak, hány órát sportoltak hetente 23, 33, 42 és 50 éves korukban, illetve teszteken estek át, amelyek során depresszióra utaló tüneteket, mint a levertség, a fáradtság, az ingerlékenység és a szorongás, kerestek náluk az orvosok. Minden egyes korosztálynál azoknál jelentkeztek kevésbé a tünetek, akik többet sportoltak, ráadásul azoknál, akik két felmérés között aktívvá váltak fizikailag, szintén enyhült a depresszió - konkrétan 19%-kal csökkent a depresszió kialakulásának és jelenlétének esélye azoknál, akik a mozgást nélkülöző életmódról heti három edzésre váltottak.


Az eredmények különösen fontosak a depresszió és a súlyproblémák kezelésének szempontjából: minthogy egyeseknél a depresszió lehet a fizikai aktivitás akadálya, másoknál a a súlysúly vezet depresszióhoz. 

Van véleménye?

Minket érdekel! Ossza meg velünk!