A dobhártya fertőzéses megbetegedései, a dobhártya izolált gyulladása

A dobhártya fertőzéses megbetegedései, a dobhártya izolált gyulladása

Ennek a kórképnek a hátterében leggyakrabban bakteriális, vagy vírusos fertőzések állnak. Apró folyadékkal teli hólyagocskák alakulnak ki a dobhártyán. A fájdalom hirtelen kezdődik, és kb. 24-48 órán át tart.  Hazánkban ma már ritka megbetegedés a TBC okozta dobhártyagyulladás, amely jellegzetesen kezdetben apró sárga göbök, majd többszörös dobhártya lyukak megjelenésével jár. A fertőzés kezelésére gyakran használnak antibiotikumokat. A fájdalmat a hólyagok megnyitásával, fájdalomcsillapítókkal enyhítik.

Heveny középfülgyulladás

A középfülgyulladásokat szokás hurutos és gennyes formákra bontani, ezeken belül pedig heveny és idült formákra. A heveny középfülgyulladás  legtöbbször bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés következtében alakul ki. Bár minden életkorban előfordulhat, jobbára mégis kisgyermekeken, leggyakrabban 3 hónapos és 3 éves kor között jelentkezik. Általában közönséges megfázás szövődményeként alakul ki. A garatból kiinduló baktériumok vagy vírusok a fülkürtön keresztül ritkábban a vérkeringés segítségével jutnak a középfülbe. A vírusos középfülgyulladást  követheti bakteriális fertőzés is.


Tünetek

Az első tünetek jellemzően a heves, szűnni nem akaró fülfájás, a testhőmérséklet emelkedése, rossz közérzet. Átmeneti halláscsökkenés is bekövetkezhet. Kis gyerekeknél hányinger, hányás, hasmenés, és akár magas láz is előfordulhat. A dobhártya gyulladttá válik, a képződő váladék miatt elődomborodhat.  Ha átszakad kezdetben véres, majd víztiszta végül gennyes fülfolyás jelentkezhet. A komolyabb szövődmények közé tartozik a fertőzés átterjedése a belső fülre, vagy a környező csontokra, továbbá arcidegbénulás, halláscsökkenés, agyhártyagyulladás. Szövődmény fellépésére utaló jel lehet fejfájás, hirtelen bekövetkező nagymértékű halláscsökkenés, szédülés, hidegrázás és láz.

Kórisme és kezelés

A kórisme felállításához az orvosnak meg kell vizsgálnia a fület. Ha gennyes vagy bármilyen más fülfolyást tapasztal, akkor a korokozó meghatározása céljából lehetséges mintát venni tenyésztés érdekében, de leggyakrabban empírikus alapon választott, szájon át adott antibiotikumokkal kezelik. Ha a betegnek elhúzódó és erős fájdalmai vannak, láz, hányás és hasmenés jelentkezik vagy a dobhártya elődomborodik, akkor az orvos a dobhártya művi átvágására kényszerül, a fület „felszúrják”. A beavatkozás lényege egy olyan nyílás készítése a dobhártyán, amin keresztül távozni tud  a váladék a középfülből. Az így keletkezett nyílás többnyire nyom nélkül gyógyul és halláskárosodás sem marad vissza.

Lektorálta dr. Varga Zsuzsa
2014 MÁJ 05 17:21:00/