A felfázásról, vagyis mi vezet a hólyaghuruthoz?
A felfázás gyakori és kellemetlen megbetegedés, sokan mégsem fordulnak vele orvoshoz, mert félreértik az okait és természetét, pedig legtöbbször a jelentkezésének semmi köze ahhoz, hogy túl hideg volt a kő, amire leültünk...  
A hólyaghurutot ugyanis bakteriális fertőzés okozza, amely a hólyagot vagy az alsó húgyúti traktust érinti, a fertőzés pedig átterjedhet a vesékre is. A test ezekkel a baktériumokkal szinte folyamatosan érintkezik, és képes is őket semlegesíteni, elsősorban vizeléskor. Néha azonban a baktériumok megtapadnak a húgycső falán vagy a húgyhólyagban, és ez vezet a betegséghez. 

Nőknél sokkal gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, amelynek egyik oka, hogy a húgycsövük rövidebb, a másik, hogy közelebb van a végbélnyíláshoz, így a szexuális élet során, illetve nem megfelelő higiénia esetén a baktériumok, legtöbbször a coli útja könnyebb, mint a férfiaknál. A menopauza, a cukorbetegség, a bél-inkontinencia, a vizeletüritési problémák, a terhesség további kockázati faktorok. 

Súlyosabb esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: zavaros vagy véres vizelet, amelynek szaga erős, láz, fájdalom vagy égő érzés vizelés közben, nyomásérzet vagy görcsök az alhasi tájékon, gyakori vizelési inger, akár az ürités után azonnal is.

Kezelése viszonlag könnyű, a legtöbb esetben antibiotikum kúrával megoldható, nagyon fontos viszont, hogy hiába érzi magát jobban pár nap után, a kúrát be kell fejezni, ha félidőben abbahagyja, az szövődményekhez, és súlyos felülfertőződéshez vezethet! A gyógyszerek mellett léteznek természetes kezelési módok, mint az ülőfürdők, de a legtöbbet azzal tehet a gyógyulásért, ha megtöbbszörözi a napi folyadékbevitelt, mivel így a húgyhólyag és a húgycső folyamatosan "átmosódik", ami elősegíti a fertőzés múlását.


Van véleménye, tapasztalata?

Írja meg nekünk!
Forrás: nlm.nih.gov
2014 NOV 18 03:03:06/