A felnőtteknek szánt színező a stresszes társadalom bizonyítéka?
Színezés. Ez egy gyermekkori tevékenység. Pedig a franciaországi könyvesboltokban néhány hónapja igazi bestseller. Miért kapják fel ezt a gyerekjátékot? Sophie MARINOPOULOS, nantes-i pszichoanalitikus válaszol.

Kék, rózsaszín, zöld vagy lila színekkel kell kitölteni a fekete vonalak közötti fehér teret, anélkül, hogy „kimennénk”. Ez a színezés. Generációk óta. Azonban az, hogy a felnőttek újra nekiállnak igen meglepő. Ezt a tevékenységet "rögeszmésnek" lehet leírni, mert egyszerű és ismétlődő, stressz oldóként árusítják. Sophie MARINOPOULOS szerint, ez valóban egy módja, hogy a felnőttek megtalálják a gyermekkori védelmet. „Amikor a gyermekek zaklatottak, ez a tevékenység segíti őket megnyugodni.”

Így „a kicsi kapcsolatba kerül a világgal, a ritmikus és ismétlődő tevékenységnek köszönhetően. Hamarosan, megismeri a környezetét megismételve a tapasztalatait”, mondja. „Ez az ismétlődés és a ritmus, amely kíséri, lehetővé teszi számára, hogy leküzdje az újdonságoktól való félelmeit.”

„A kollektív rosszközérzet kifejezése”

A színezés ugyanígy feloldja a szorongást a felnőtteknél? Hiszen, a felnőtteknek szánt színező könyveket stressz oldóként értékesítik. A felnőttek stressz szava nem más, mint „az idegesség elnyomása, koncentrálási nehézség," mondja Sophie MARINOPOULOS. Tehát „egy egyszerű feladatra koncentrálva, amelyhez ugyanazt a dolgot kell csinálni, a gyermek és / vagy a felnőtt visszanyeri higgadtságát. Minden energiáját ebbe a játékos, regresszív tevékenységbe fekteti, hogy jól érezze magát.”

Jó dolog a felnőtt színező? „Miért ne, ez valójában egy kellemes tevékenység," mondja Sophie MARINOPOULOS. Ugyanakkor „jele egy olyan felnőtt társadalomnak, amely regresszív szorongó, minden eszközzel keresi a feszültség-, a stressz oldásának lehetőségét. A kollektív rossz közérzet kifejezése.”


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Yann Gar (Flickr.com)
2015 SZE 10 18:05:54/