A fogamzásgátló tabletta 10 leggyakoribb mellékhatása
Az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer a tabletták szedése, feltéve, hogy mindig pontosan az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket. Ugyanakkor mint minden gyógyszernek, a hormonokat tartalmazó fogamzásgátlóknak is vannak mellékhatásaik.  
1. mentruációk közti pecsételő vérzés: a tablettával védekező nők mintegy 50%-a tapasztal két ciklus között pecsételő vérzést az első három hónapban, később azonban ez a probléma általában megszűnik. Ha mégsem, keresse fel nőgyógyászát!

2. hányinger: a tabletták szedésének megkezdését követően előfordulhat, hogy enyhe hányingert érez. Ez idővel eltűnik - ha mégsem, kérjen tanácsot orvosától-, addig pedig segíthet, ha a tablettát étellel vagy lefekvéskor veszi be!

3. a mellek érzékenysége: a fogazmásgátló tabletták gyakori mellékhatása a mellek megduzzadása és érzékennyé válása, ami néhány hét alatt enyhül, ellenkező esetben orvoshoz kell fordulni. A só-, illetve a koffeinfogyasztás mérséklése addig is enyhíti a panaszokat!

4. fejfájás: ha amúgy nem jellemző Önre a fejfájás, de a fogamzásgátló szedésének megkezdését követően gyakorivá válik, mindenképpen konzultáljon orvosával!

5. súlyingadozás: bár klinikai vizsgálatok nem igazolták egyértelműen ennek a mellékhatásnak a létét, sok nőnél jellemző a folyadék-visszatartás intenzívebbé válása.

6. hangulatváltozások: ha depresszióval küzd vagy küzdött valaha, ezt mindenképpen jelezze orvosának, mielőtt elkezdené szedni a tablettát, az ugyanis depressziós tüneteket és hangulatingadozást is okozhat.

7. kimaradó menstruáció: a tabletták általában segítenek a rendszertelen menzesz stabilizálásában, de előfordulhat, hogy egyéb okokból - stressz, környezeti hatások, stb. - mégis elmarad vagy nagyon gyenge a vérzés. Ilyenkor először csináljon egy terhességi tesztet, mielőtt elkezdené az újabb csomag tabletták, és beszéljen orvosával!

8. csökkent libidó: a tablettában található hormonok befolyásolják a szex iránti vágyat.

9. hüvelyfolyás: a szokásostól eltérő hüvelyi működés szintén lehet a tabletta mellékhatása.

10. látászavar kontaktlencsével: ha változásokat észlel a látásában, illetve ha kevésbé tolerálja a lencséket, hívja szemészét!


Forrás: medicalnewstoday.com