A grépfrút hasznos a ciszták ellen
A British Journal of Pharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány állítása szerint, a citrusfélékben jelen levő antioxidánsok megelőzhetik a ciszták kialakulását a vesékben.

A University Royal Holloway, St George, University of London és Kingston University kutatói felfedezték, hogy a naringenin (a grépfrút és egyéb citrusfélék egyik összetevője) képes blokkolni a ciszták kialakulását a vesékben.

Ez a felfedezés reményt ad a policisztás vesebetegség elleni új kezelés megalkotására. Erre a ritka genetikai betegségre jellemző a többszöri ciszták megjelenése, különösen a veséken. Ez részleges és teljes veseelégtelenséghez vezet, magas vérnyomáshoz, és sor kerülhet dialízisre is. Jelenleg kevés kezelés létezik.

A természetes kezelés felé

"Ezzel a tanulmánnyal fontos lépést teszünk a policisztás vesebetegség kezelési lehetőségeinek megértése felé" mondta Dr. Robin Williams a Royal Holloway University kutatója. "Bebizonyítjuk a "Dyctiostelium" amőba hasznosságát új kezelések és új kutatási irányok felfedezésében."

Ebben a kísérletben az amőba segített kiemelni a naringenin szerepét a ciszták kialakulásában. További vizsgálatok szükségesek a naringenin körvonalait molekuláris szinten azonosítani, és többet megtudni a PKD2 szerepéről, a sejtek növekedését szabályozó proteinről.


Forrás: topsante.com - Fotó: Peter Massas (Flickr.com)
2014 DEC 23 00:41:21/