A hallásvesztés korábban jelentkezik problémaként, mint hinnénk
Már a középkorú felnőttek esetében is gyakori probléma a hallásvesztés, amire költeni kell – derül ki a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklapban publikált friss kutatásból.

A szakemberek közel 562 ezer 55 és 64 év közötti amerikai felnőttet vizsgáltak, különféle magánbiztosítók klienseit. Kiderült, hogy egy 18 hónapos időintervallumon belül azok, akik a hallásvesztés valamilyen tünetével kényszerültek szembenézni, 33 százalékkal többet költöttek egészségükre, mint tökéletes hallásnak örvendő társaik (ez átlagosan 14 165 dollárt jelent).


Jelenleg az amerikai, 70 éven felüli felnőttek több mint 60 százaléka hallásvesztéssel küzd, amire a többség az öregedés elkerülhetetlen mellékhatásaként tekint. A hallásvesztés aránya 50 és 60 éves kor között megtriplázódik.


„A kutatás azt mutatja, hogy a hallásvesztés jóval korábban okoz problémákat, mint hinnénk, és ez hatással van az egészségügyi szolgáltatásokra szánt összegekre is. A probléma széles tömegeket érint, ezért érdemes nagyobb gondot fordítani a megelőzésre, illetve a korai kezelésre” – mondja Annie Simpson, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem adjunktusa.


Ezzel együtt fontos megemlíteni, hogy a kutatás nem állít fel egyértelmű ok-okozati összefüggést, a jelenség pontos feltérképezéséhez további felmérésekre van szükség. A szakemberek szeretnének arra a kérdésre is választ kapni, hogy vajon a hallásvesztés korai kezelése segít-e csökkenteni a költségeket.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 08 09:00:00/