A hatvanon túliak negyedének hiányzik az aktív nemi élet
A Nagy-Britanniában élő hatvan éven felüliek körében a boldogtalanság egyik fő oka a szexuális élet hiánya.

A hatvan éven felülieket kiszolgáló ingatlan tanácsadó cég, a Homewise által készített közvélemény-kutatás szerint ez a probléma gyakoribbnak számít, mint az élettárs elvesztése. A felmérésből az is kiderült, hogy aggasztó módon a nyugdíjasok 10 százaléka általánosan elégedetlen az életével.


A közvélemény-kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy egy problémákat tartalmazó listából válasszák ki boldogtalanságuk okait. Az első helyen nem meglepő módon a pénzügyi problémák álltak – a válaszadók 36 százaléka állította azt, hogy nem érzi elég „tehetősnek” magát, illetve „nincs elég pénze”. Közvetlenül ez után következett a rangsorban a magány. A résztvevők egyharmada érzi elszigeteltnek magát közelben élő rokonok hiányában. A boldogtalanság okozása tekintetében hasonló szinten állt az is, ha valaki nem tud elmenni nyaralni.


A szex, vagyis inkább annak hiánya azonban a válaszadók több mint egynegyedét teszi boldogtalanná. Ez sokkal magasabb arány, mint amit az özvegységgel vagy a mozgásképesség elvesztésével összefüggő szomorúság, ami a felmérés résztvevőinek csupán 12 százalékát érintette.


Mark Neal, a Homewise cég ügyvezető igazgatója szerint ezek az eredmények közvetlen ellentmondásban állnak azzal az elképzeléssel, mely szerint bizonyos életkor felett a szex már nem fontos az embereknek. „Most, hogy az emberek tovább élnek, idősebb korukban is szeretnének aktívak maradni, ami a szexuális életükre, a tökéletes otthon megvásárlására és a nyaralásra is kiterjed. A nyugdíjba vonulást már nem tekintik egy végső visszaszámlálási időszak kezdetének, sokkal inkább egy új, élénk életszakasz kezdetének” – véli a szakértő.

A felmérés összességében azt mutatta, hogy a brit 60 éven felüliek közel 70 százaléka elégedett általánosságban az életével.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 04 09:00:00/