A házasság hízlal?
Az eddigi tudományos álláspont szerint a házasság pozitív hatást gyakorol a házastársak egészségére. Ám ez csak részben igaz, derítette ki egy új kutatás, amely szerint bár egészségesebben étkeznek az együtt élő párok, mint az egyedülállók, ám magasabb is a súlyuk és kevesebbet sportolnak.

A Bázeli Egyetem és a Max Planck Intézet közös kutatása atzt vizsgálta, milyen összefüggés áll fenn a vizsgált emberek családi állapota és a testtömegindexük (BMI) között. Ez az érték a testsúly és a magasság arányát vizsgálja: a túl magas BMI krónikus, pl. kardiovaszkuláris betegségek vagy a cukorbetegség veszélyét jelezheti.

A reprezentatív kutatás során 10 226 osztrák, francia, német, olasz, holland, lengyel, orosz, spanyol és brit alany adatait hasonlították össze. Nem csak házaspárokat, hanem tartós párkapcsolatban élő párokat is bevontak a kutatásba. Emellett azt is ellenőrizték, hogy az esetleges súlygyarapodást a megkérdezettek étkezési- és sportolási szokásai okozzák-e.

Valamennyi vizsgált országban az derült ki, hogy a párok BMI értéke magasabb, mint az egyedülállóké, és ez mind a nőkre, mind a férfiakra igaz, valamint meglepően kevés különbséget tapasztaltak az egyes országok között.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a BMI normális értéke 18,5 és 25 között fekszik. 25 és 30 között túlsúlyról, míg 30 feletti érték esetén elhízásról beszélünk. A megkérdezett egyedülálló férfiak átlagos BMI értéke 25,7 volt, míg ugyanez a mutató házas férfiak esetén 26,3. Az egyedülálló nők átlagos BMI értéke 25,1 volt, a házas nőké pedig 25,6.

Bár aprónak tűnnek a különbségek, mégis jelentősek a kutatók szerint. Egy átlagos, 165 cm magas nő, vagy egy 180 cm magas átlagos férfi esetében ez kb. 2 kilogrammnyi testsúlykülönbséget jelent.

Az eredmények figyelembe veszik a vagyoni helyzet, a kor és a nemzetiség szerinti különbségeket is.

“Az eredmények megmutatják, milyen hatást gyakorolnak a szociális tényezők az egészségre. A házasság és az azzal járó viselkedésbeli változások a jelek szerint közvetlenül összefüggnek a táplálkozással és a testsúllyal.” - Monat Ralph Hertwig, a Max-Planck Intézet kutatója.

A párok állításuk szerint a helyi eredetű és kezeletlen élelmiszereket részesítik előnyben, és kerülik a készételeket, emellett a megkérdezett kapcsolatban élő férfiak fontosabbnak tartották a bio élelmiszereket, mint az egyedülállók.

“Ebből arra következtetünk, hogy a párkapcsolatban élő férfiak elkezdenek tudatosabban, és így egészségesebben táplálkozni.” -  mondta Jutta Mata, a Bázeli Egyetem kutatója.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy egészségesebbek is, mert a kutatás rávilágított arra, hogy a kapcsolatban élő férfiak kevesebbet sportolnak, mint az egyedülállók.

“Ha a BMI értéket vesszük figyelembe, megállapíthatjuk, hogy a párok nem minden tekintetben egészségesebbek az egyedülállóknál, mint ahogy ezt korábban gondoltuk.” - mondta Mata.


Forrás: www.psychologie-heute.de - Fotó: Jake Stimpson (Flickr.com)