A hiperakuzis okai, tünetei és kezelése
A hiperakuzis a hallás rendellenessége, ami a hallás túlérzékenységével és bizonyos hétköznapi hangokra való intoleranciával jár. Mi az oka? Hogyan nyilvánul meg? Miként kezelhető?

Okok

A hiperakuzis okai még nem egyértelműen azonosíthatóak. Azonban a zajra való túlérzékenység a szabályozó sejtek romlásának eredménye lehet vagy a hallás rendellenessége.

Azonban a hiperakuzis mégis összefüggésbe hozható bizonyos traumákkal: fejsérülés, túl hosszan tartó és túl erős hangoknak való kitettség, fülgyulladás, vagy autizmus.

Tünetek

A hiperakuzisban szenvedők számára olyan hangok elviselhetetlenek, amelyek jellemzően elviselhetőek. Miről is van szó? Ezek leggyakrabban mindennapi hangok, mint egy normális beszélgetés, a porszívó hangja, a telefon csengése, stb… Azonban ez nem jelenti azt, hogy a hiperakuzisban szenvedők jobban hallanak, mint mások.

Ez az intolerancia általában egyéb tünetekkel is összefügg, például fájdalmak, fejfájás, fáradtság, vagy hányinger.

A hiperakuzis összefüggésben lehet a fülzúgással: a tinnituszban szenvedő embereket gyakran érinti a hiperakuzis és ugyanolyan módon, a hiperakuzisban szenvedő embereket gyakran érinti a tinnitusz…

Kezelés

A kezelés mindig egyénre szabott. Általában a hiperakuzisban szenvedőknek azt ajánlják, hogy védjék meg fülüket a túlzott zajtól, de csak akkor, ha szükséges. Azonban az elviselhetetlen zajok elleni védekezés nem a legjobb megoldás, mert hosszú távon fokozhatják az intoleranciát.

További lehetőségek a hiperakuzis kezelésére: a fül rehabilitációja fehér zaj generátorral, vagy deszenzibilizációs terápia, amely során fokozatosan teszik ki a beteget az elviselhetetlen zajnak. Kiegészítő kezelés lehet a stressz oldását és a relaxációt elősegítő gyógykezelés, mint a relaxációs terápia vagy csontkovácsolás.

Minden esetben, ajánlott egy orvosi konzultáció.

Megelőzés

Hallásvédő viselése (fülvédő, füldugó) abban az esetben ajánlott, ha hosszabb ideig tartó erős zajnak van kitéve: útépítés, építkezés, zajos munkakörnyezet, versenypálya, koncert, stb…


Forrás: sante-medecine.commentcamarche.net