A hipó növeli a fül-orr-gégészeti fertőzések kockázatát
A hipó használata, mint otthoni fertőtlenítőszer növeli a fül-orr-gégészeti és légúti gyulladások kialakulásának kockázatát a gyermekeknél, állítja az Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány.

A hipó hatékonyan eltávolítja az összes baktériumot, ugyanakkor károsítja a gyermekek orrnyálkahártyáját és elősegíti a fül-orr-gégészeti fertőzések és a légzőszervi megbetegedések kialakulását.

A belgiumi környezeti és egészségügyi centrum 9102 6 és 12 év közötti gyermeket tanulmányozott, három európai ország (Spanyolország, Finnország és Hollandia) általános iskoláiból, hogy felmérjék a hipó használatának hatását a fül-orr-gégészeti és légúti fertőzések (orrmelléküreg-gyulladás, hörghurut, fülgyulladás, influenza, tüdőgyulladás) kialakulásának kockázatára.

A tudósok megállapították, hogy a hipót nem használják ugyanúgy a vizsgált országokban. „Spanyolországban gyakran használnak hipót (72%), míg Finnországban a háztartásoknak csak 7%-ában használják.” mondja Dr. Lidia Casas a belgiumi környezeti és egészségügyi centrum munkatársa és a tanulmány társszerzője. „Hasonlóképpen, a spanyol iskolákban hipóval mosnak fel, míg Finnországban ez a gyakorlat nem elterjedt.”

A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a fertőzések száma és gyakorisága magasabb azokban a háztartásokban, ahol rendszeresen használnak hipót. Így az influenzás megbetegedés kockázata 20%-kal, a mandulagyulladásé 35%-kal magasabb. E következtetések levonásakor a kutatók figyelembe vették a különböző kockázati tényezőket, mint a passzív dohányzást, a szülői nevelést, vagy a penész jelenlétét.

Ezeknek a megfigyeléseknek két oka lehet a tudósok szerint. „A hipó irritáló tulajdonsága, amely károsíthatja a nyálkahártyát és elősegítheti a helyi flóra fertőzését. Másrészt, a hipó blokkolja a test immunreakcióját,” elemezik a kutatók.

„Ez egy igazi közegészségügyi probléma, amelyet csak felerősítenek a hirdetések, amelyek a hipó baktériumpusztító hatását méltatják. Azonban szükséges egy részletes tanulmányt készíteni a témában,”mondja Dr. Lidia Casas.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: www.topsante.com - Fotó: Jon Seidman (Flickr.com)