A hólyaghurut kezelése lassan könnyebbé válik
Noha évente több millió ember kényszerül szembenézni a hólyaghuruttal, az orvostudomány számára még mindig számos rejtélyt hordoz magában a betegség. Most a Dél-dániai Egyetem munkatársai arra a kérdésre találtak választ, hogy a miként segíti a betegség kialakulását a betegségért felelős baktérium.

A tünetek között szerepel a gyakori vizelési inger, amelynek ellenére a beteg csupán néhány cseppet képes kipréselni magából, ráadásul az is rettenetesen csíp az esetek nagy részében. A nők többsége életében egészen biztosan nézett már szembe a hólyaghuruttal, és sokak számára visszatérő problémáról van szó.


Amikor baktériumfertőzésről van szó, az orvos rendszerint antibiotikumot ír fel, de ezek a baktériumok gyakran teljesen rezisztensek a gyógyszerre, illetve a későbbiekben visszatérhetnek, és újra kellemetlen, fájdalmas tüneteket okozhatnak. A dán kutatócsoport éppen ezért most egy egészen újszerű megoldást javasol.


„Most már fontos részleteket tudunk azzal kapcsolatban, hogy a baktérium mikor kerül abba a fejlődési szakaszba, amikor problémát okozhat. És azt is tudjuk, hogy miként kerülhetjük el azt, hogy a baktérium elérje ezt a szakaszt” – mondja a kutatást vezető Jacob Møller-Jensen. Azt figyelték meg, hogy a leggyakoribb kórokozó, az E. coli baktérium megtapad a hólyag falán, amit a hólyagsejtek azzal próbálnak eltávolítani, hogy legfelső rétegük leválik. Az E. coli azonban az ún. filamentáció segítségével (tulajdonképpen nagyon hosszúra nyúlik) kiküszöböli ezt a védelmi mechanizmust és a sejtek leválása után is a hólyagban marad. A fertőzött hólyag alapos vizsgálata segítségével a szakember szerint elcsíphető és megakadályozható a filamentáció szakasza, és így elkerülhető az, hogy a hurut kiújuljon, így a páciens tünetmentes marad.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 08 09:00:00/