A hormonok megvédik a nőket az influenzától?
A nők kevésbé érzékenyek az influenza vírusra, mint a férfiak, ez az ösztrogénnek köszönhető, mert a női nemi hormon védelmet nyújt számukra.

Még egy terület, ahol a nemek közötti egyenlőség nem megfelelő. A nők valóban kevésbé érzékenyek az influenza vírusra, az ösztrogén hormonok által generált védő hatás miatt. Mindenesetre erre utalnak, a baltimore-i Johns Hopkins University kutatói tanulmányukban, amely a Journal of Physiology című szaklapban jelent meg.

Csökkentett virális terhelés

Ebben a vizsgálatban, a kutatók 10 férfi és 42 18 és 45 év közötti nő orrának belső faláról vettek sejt mintákat, és in vitro növesztették őket. Ezek a sejtek az elsők, amelyeket az influenza vírus megfertőz egy szervezetben. Ekkor három kémiai vegyületnek vannak kitéve, ezek: az ösztrogén, a biszfenol A és egy szelektív ösztrogén receptor modulátor. Ez a két utóbbi vegyület hatását utánozzák a sejtek szintjén az ösztrogén hormonok. Ezután a kutatók beoltották az influenza vírust ezekbe a tenyészetekbe. Eredmény: a három vegyi anyag jelenlétében, az influenza vírusterhelése csökken a nők orrából származó sejteknél, viszont változatlan a férfiak orrából származó sejteknél. Az alacsonyabb vírusterhelés enyhébb tüneteket vonz magával. „Ezek az adatok új tudást nyújtanak a természetes és szintetikus ösztrogének hatásáról a sejtes és molekuláris mechanizmusokról influenza és légúti fertőzések esetén" mondják a tanulmány szerzői. Azok a nők, akiknek emelkedett az ösztrögén szintjük egy ösztrogén-progeszteron fogamzásgátló vagy menopauzás ösztrogén hormon pótlás miatt kevésbé érzékenyek az influenza vírusra. Azonban ezeket az eredményeket nagyobb számú csoporton kell ellenőrizni, mielőtt általánosíthatnánk.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Filter Forge (Flickr.com)
2016 MÁR 06 09:04:06/