A humán-bioklimatológus a fokozott folyadékfogyasztás fontosságára figyelmeztet
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a péntektől elrendelt hőségriadó miatt fokozott folyadékbevitel fontosságára figyelmeztet..
Németh Ákos, a szervezet humán-bioklimatológusa elmondta: a legmagasabb, harmadik fokozatú figyelmeztetést, a hőségriadót az országos tisztifőorvos abban az esetben rendeli el, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet három napon keresztül eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.
Hozzátette: ilyenkor az úgynevezett "meleg" munkahelyek - az építkezéseken és más, szabadban végzett munkák - esetében a jogszabályok külön egészségügyi intézkedéseket írnak elő, így például hosszabb pihenőidő és hűtött ital biztosítását.
Németh Ákos kitért arra is, hogy az meteorológiai szolgálat hőséggel kapcsolatos sárga, narancs és piros figyelmeztető előrejelzései megfelelnek az országostiszti főorvos által elrendelhető háromfokozatú figyelmeztetés egyes szintjeinek.
Az első, sárga fokozat azt jelzi, hogy a napi középhőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot, a második fokozat, a hőségriasztás - a meteorológiai szolgálat rendszerében narancs jelzés - esetében pedig a 25 fokos középhőmérséklet legalább három napon keresztül kitart. A harmadfokú figyelmeztetés, a hőségriadó a meteorológusok rendszerében a piros figyelmeztetésnek felel meg - tette hozzá.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy az országos tisztifőorvos augusztus 11-éig, kedd éjfélig meghosszabbítja a hőség miatt elrendelt figyelmeztetést, és ezzel együtt a szintjét péntektől másodfokúról harmadfokúra, hőségriasztásról hőségriadóra emeli. Az időjárás-előrejelzés alapján valószínű a hőségriadó meghosszabbítása is, arról az országos tisztifőorvos várhatóan kedden dönt - jelezték.


Forrás: MTI - Fotó: Previsioni Meteo (Flickr.com)
2015 AUG 07 18:11:31/