A kemény víz csecsemőkori ekcémát okozhat
Érdemes odafigyelni a víz ún. keménységére, mert a kemény víz hozzájárulhat a csecsemőkori ekcéma kialakulásához.

A King’s College London friss kutatása azt vizsgálta, hogy a víz keménysége és a klór koncentráció károsítja-e a bőrt, illetve okozhat-e a csecsemők esetében ekcémát. Az ekcéma oka lehet a bőr gátfunkciójának sérülése és a száraz bőr: a csecsemőknél a legtöbb esetben ez az, ami ekcéma kialakulásához vezet, de a genetikai hajlam is hozzájárul a problémához.


Az Egyesült Királyságban a víz keménysége (azaz az oldott kalcium mennyisége) nagyobb délen, mint északon, és az ekcéma gyakorisága ugyanezt a mintázatot követi. (Magyarországon is sok helyütt “kemény” a víz). Korábban már brit, spanyol és japán kutatások is megállapították, hogy a víz keménysége ekcémát okozhat az iskolás gyerekek körében, de ez az első felmérés, ami a csecsemőkre gyakorolt hatást is vizsgálja.


Kiderült, hogy azok a csecsemők, akik a kemény vízzel ellátott háztartásban élnek, 87 százalékkal nagyobb eséllyel küzdenek ekcémával 3 hónapos korukban, függetlenül a víz klórtartamától. Ez az arány még nagyobb azoknak a kicsiknek az esetében, akik rendelkeztek az FLG génmutációval (amely a bőr gátfunkciójának gyengüléséért felelős), bár ez az eltérés nem volt statisztikailag jelentős.


A kutatás megpróbálta ugyan az egyéb tényezőket – pl. a fürdetés gyakoriságát és a szappan, illetve sampon használatot – is feltérképezni, ezek azonban a kutatási időszak alatt többször is változhattak. Ugyanígy arról sincs információ, hogy ezek a gyerekek jártak-e uszodában, ahol a klórtartalom lényegesen magasabb, mint otthon.


Forrás: Medipress - fotó: Pixabay
2016 JÚN 02 09:00:00/