A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló tablettákról

Összetételük és hatásuk

A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló tabletták a természetes ösztrogén (ösztradiol) vagy az etinil-ösztradiol és különböző progesztogének kombinációjából állnak. A fogamzásgátló tabletták elsősorban az ovulációt gátolják, de befolyásolják a hüvely vegyhatását, a méhnyálkahártyát és a petevezetők motilitását is.

Az elmúlt évek során a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták óriási fejlődésen mentek keresztül. A hormontartalmuk jelentősen csökkent, ugyanakkor a biztonságosságuk megmaradt. Az egyfázisú tablettában a két hormon aránya állandó, a két-, három-, négyfázisú tablettákban a hormonok mennyisége - elsősorban a jobb ciklusszabályozás érdekében - változó. Megfelelő alkalmazás mellett hatékonysága közel 100%-os. A hatékonyságot kifejező Pearl-indexe: 0,1-0,2. A Pearl-index azt fejezi ki, hogy egy év alatt egy adott fogamzásgátló használata mellett 100 nő esetén hány terhesség fordul elő. 

Kik szedhetik?

A hormonális fogamzásgátló tablettákat 14 évnél idősebbek szedhetik, amennyiben ellenjavallat nem áll fenn. 35 év feletti dohányzó nőknek a vérrögképződés fokozott kockázata miatt nem ajánlott a szedése. Serdülőkorúak abban az esetben alkalmazhatják a hormonális fogamzásgátló tablettákat, ha rendszeres nemi életet élnek, az első menstruáció óta legalább két év eltelt és a ciklusuk rendszeres. 
A hormonális fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátló hatás mellett kisebb-nagyobb antiandrogén-aktivitással is rendelkeznek. Ezért hiperandrogén bőr- és egyéb tünetek meglétekor, valamint policisztás ovárium szindrómában olyan hormonális fogamzásgátló javasolt, melynek a progesztogén komponense erős antiandrogén aktivitással rendelkezik. Fejfájás és migrén esetén az egyfázisos tablettákat részesítik előnyben, ugyanis a többfázisos tabletták okozta változó hormonszintek migrénes rohamot válthatnak ki. 

Kik nem szedhetik?

A hormonális fogamzásgátló tabletták abszolút ellenjavallata a trombózis és a tromboembólia, valamint az ezeket elősegítő állapotok megléte, mint a szívinfarktus, súlyos érbetegség, szívelégtelenség, akut májbetegség, emlő- és endometriumrák, aurával járó migrén. Nem szedhető továbbá ismeretlen eredetű méhvérzés, terhesség, súlyos anyagcsere-betegség (inzulinfüggő cukorbetegség), súlyos zsíranyagcsere-zavar, 35 éves életkor és dohányzás együttes fennállása esetén. 

A hormonális fogamzásgátló tabletták további előnyei

Az alkalmazásuk során kisebb fájdalommal és kevesebb vérzéssel járó menstruációkra lehet számítani. Emellett kevesebb jóindulatú emlőbetegség, kismedencei gyulladás, nyombélfekély és petefészekciszta alakul ki. Csökken az endometriosis és oszteoporózis előfordulása, valamint az endometrium-, petefészek- és vastagbélrák kialakulásának kockázata. A bőrtünetek is javulnak hormonális fogamzásgátló tabletták szedését követően.  

Mely tényezők befolyásolják a hormonális fogamzásgátlók hatását?

Amennyiben a tabletta bevételét követően néhány órán belül hányás történik, újabb tablettát kell bevenni a megfelelő hatás elérése érdekében. A hasmenés előfordulása azonban nem csökkenti a tabletta hatékonyságát. Egyes antiepileptikumok, nagy adagban szedett C-vitamin, bizonyos antibiotikumok, szintetikus szteroidok és egyes drogok (Speed, Ecstasy) csökkentik a fogamzásátló hatékonyságát. A hatékonyságot azonban az veszélyezteti a legjobban, ha a nő elfelejti bevenni a tablettát. Ha 12 órán belül nem sikerül pótolni a gyógyszerbevételt, kiegészítő fogamzásgátlásra van szükség a menstruációig. A terhesség előtt, a közhiedelemmel ellentétben, nem kell szünetet tartani. A terhesség során szedett fogamzásgátló nem veszélyezteti a magzatot, mert nincs magzatkárosító hatása. 
A jelen cikk az alábbi közlemény felhasználásával készült:
Testre szabott fogamzásgátlás
Prof. Dr. László Ádám Bajcsi-Zsilinszky Kórház, Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály
MedicalTribune 2013. XI. évfolyam 10. szám 8-9.