A kórházi fertőzések jelentésének az egyik legátfogóbb rendszere Európában a magyar
A kórházi ellátással összefüggő fertőzések magyar jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban  
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala közleményében arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője arra szólította fel a kormányt, teljesítse a Facebookon szerveződő 1001 orvos hálapénz nélkül csoport kéréseit. László Imre kitért arra, hogy a szakmai szervezetek szerint évente 2000-3000 ember halhat bele olyan fertőzésbe vagy annak szövődményébe, amelyet egy magyar kórházban kap el. Hozzátette, hogy ez magasabb az autóbalesetekben elhunytak számánál.
Az orvosok öt pontba szedték kéréseiket. A többi között azt kérik, hogy a kormány adjon azonnali, rendkívüli segítséget a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához, illetve osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés az Egészségügyi Világszervezet szempontjai szerint, és ennek alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv. Kérik, hogy a kabinet biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, valamint hozzák nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. Végül azt kérik, az ÁNTSZ hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket.
Az ÁNTSZ közleményében azt írta: alig néhány ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon. Hozzátették: az Országos Epidemiológiai Központon keresztül a jelentéseket éves bontásban publikálják. 
Kiemelték: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenkinek szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, a jelentések pedig közérthetően összegzik az információkat. Ezért - mint fogalmaztak - "értelmetlen" a Facebook-csoport és az "annak bázisát adó" Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzé tett nyílt levél több pontja.
Közölték azt is, hogy az egészségügyi intézményeket az jelentési rendszer eredményeiről körlevélben is tájékoztatják, illetve szakmai konferenciákon is részletes adatokat nyújtanak a szakembereknek.
Kitértek arra is, hogy a nyílt levél "összemossa" az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott megkezdődött az úgynevezett minimumrendelet átalakítása. Így - tették hozzá - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyik legfontosabb feladata lesz, hogy kidolgozza, hogyan lehet a jelenlegi feltételeket a betegellátás színvonalának emeléséért jobban a betegek szükségleteihez, illetve az ellátás igényeihez igazítani.
Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az országban adottak a biztonságos betegellátás feltételei. Amennyiben olyan hiányosságot tárnak fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszik a szükséges lépéseket. A Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők biztonságban vannak - tették hozzá.


Forrás: MTI - Fotó: DoD News Features (Flickr.com)
2016 FEB 24 10:07:32/