A köröm árulkodik az egészségről!
Az általános egészségi állapotról nagyon sokat elmond a köröm: a színe, a rajta megjelenő foltok, elváltozások akár betegségeket is jelezhetnek! 
Sárgás, megvastagodott körmök

A körmök színe nagyon sok okból változhat sárgássá, az egészen ártalmatlanoktól kezdve a komoly problémákig, mint a cukorbetegség. Ha az elszíneződést a köröm megvastagodása vagy töredezése kíséri, és csak egy vagy néhány ujjon, gombás fertőzésre érdemes gyanakodni.

Nagyon törékeny körmök

Minden ötödik ember törékeny, könnyen szakadó, repedezett körmökkel rendelkezik. Oka lehet az öregedés, a vízben vagy akár egyes szépészeti szerekben található vegyi anyagokkal való érintkezés. 

Ha viszont súlygyarapodás, rossz hangulat, kipirosodó bőr és a hidegre való extrém érzékenység megjelenése kíséri a körmök törékennyé válását, a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, pikkelysömör és más betegségek állhatnak a háttérben, ezért mindenképpen keresse fel orvosát!

Kifehéredő körmök

A fehér foltokat általában apró sérülések okozzák, de gombás fertőzésekre is utalhat a megjelenésük, főleg, ha több ujjon is megtalálhatóak. A fehéres-rózsaszín körmök veseroblémákat jelezhetnek, a teljesen fehér köröm pedig a máj elégtelen működésére utal!

Sötét foltok

Legtöbbször egy komolyabb sérülés eredményeként alakulnak ki, de lehetnek szemölcsök is, rossz esetben bőrrák!


Forrás: alive.com
2014 SZE 05 15:26:00/