A középfül betegségei
A középfül megbetegedései a fülben nyomó, feszítő érzést okozhatnak vagy fájdalommal járhatnak, de kísérheti őket savós vagy gennyes fülfolyás, halláscsökkenés, fülzúgás és szédülés is.

Ezen tünetek hátterében állhat fertőzés, sérülés vagy a fülkürt elzáródásából fakadó dobüregi nyomásváltozás. Fertőzéses eredet esetén láz és az egész testet érintő gyengeségérzés is kísérheti a panaszokat.

A dobhártya átszakadás

A fülbe dugott tárgyak, például egy vattás fültisztító pálca,  egy véletlenül odapattanó gally, esetleg egy eldobott ceruza, mind okozhatják a dobhártya átszakadását. Kilyukadhat a dobhártya hirtelen nyomásesés, vagy emelkedés például robbanás, pofon, úszás vagy búvárkodás közben bekövetkezett baleset miatt. A dobhártyát átfúró tárgyak okozhatják a hallócsontok ficamát vagy akár a kengyel törését is. A törött csontdarabok valamelyike, vagy maga a sérülést okozó tárgy belefúródhat a belső fülbe.

Tünetek

A dobhártya átszakadása hirtelen éles fájdalommal, majd vérzéssel, halláscsökkenéssel és fülzúgással jár. A halláscsökkenés súlyosabb ha a hallócsontok láncolata megszakad vagy a belső fül is sérül. Ez utóbbi szédülést is okozhat. Gennyes fülfolyás jelentkezhet 24-48 órán belül  ha felülfertőződés történik, például víz került a középfülbe.

Kezelés

A fület szárazon tartják, ha szennyeződés nem történt, akkor antibiotikum adása nem indokolt. Ha már bekövetkezett a fertőzés, antibiotikumos fülcsepp alkalmazása szükséges. A dobhártya rendszerint további kezelés nélkül meggyógyul, ezt érdemes követni időszakosan, de ha ez 2 hónapon belül nem következik, akkor sebészi úton kell helyreállítani.

Ha a vezetéses típusú halláscsökkenés tartósan fennáll, akkor fennáll a lehetősége, hogy  a hallócsontok láncolata is sérült, ezt sebészi beavatkozással lehet orvosolni. A sérülést követő néhány óra után sem szűnő szédülés vagy idegi típusú halláscsökkenés a belsőfül működészavarára utal. A kezelés döntően konzervatív, ritkán sebészi ellátást jelent.

Fülzúgás

A fülzúgás hanginger nélkül kialakuló hangérzet.  A jelenség pontos magyarázata nem ismert, de tünetként szinte minden, a fület érintő megbetegedéshez társulhat, ilyenek:

  •     a fül fertőzései
  •     a hallójárat elzáródásai
  •     a fülkürt elzáródása
  •     otoszklerózis
  •     középfülben lévő daganat
  •     Meniére- betegség
  •     a belsőfül gyógyszerek okozta károsodása
  •     halláscsökkenés
  •     robbanásszerű lökéshullámok okozta fülkárosodás

 A fülzúgás hátterében más rendellenességek is állhatnak. Ilyen a vérszegénység a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés, illetve a pajzsmirigyhormon alacsony vérszintje vagy fejsérülés.

A hang lehet zúgó, csengő, harsogó, de fütyülést, vagy sziszegést utánzó is. A fülzúgás lehet folyamatos, vagy szaggatott, de előfordulhat, hogy a szívveréssel együtt pulzál. A fülzúgást okozó elváltozás felderítésére és kezelésére irányuló próbálkozások gyakran sikertelennek bizonyulnak. Bár e tekintetben eltérő az emberek tűrőképessége, különböző módszerek segítségével elviselhetővé tehető a fülzúgás. Gyakran hallókészülék alkalmazásával elnyomható a zúgás, míg sokak számára halk háttérzene hallgatása jelentheti a megoldást. A gyógyszeres kezelés a belsőfül keringésének javításán alapszik, a különböző hatóanyagú készítmények kombinált alkalmazása bevett gyakorlat.


Lektorálta: Dr. Varga Zsuzsa