A leendő debreceni hospiceházat téglajeggyel is lehet támogatni
Debrecenben a gyógyíthatatlan betegek ellátására tervezett hospiceházat adományokból, szponzori pénzekből, többi között téglajegyek értékesítéséből és önkormányzati támogatásból kívánják felépíteni.
Porkoláb Gyöngyi, a Debrecen Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta:
Debrecen önkormányzata, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Debreceni Egyetem és a Méltóság mezeje mentális szemléletformáló program együttműködésében közösen dolgoznak a hospice-palliatív, a gyógyíthatatlan betegek tüneteit enyhítő ellátások, kezelések megteremtésén a városban. 
Debrecen önkormányzata százmillióval támogatja a beruházást. Az első, egymillió forintos téglajegyet a debreceni Agro World Kft. vásárolta meg - közölte a kuratóriumi elnök. 
A palliatív centrumot Nárcisz Debreceni Hospiceház néven szeretnék megvalósítani, a fekvőbeteg-szakellátási osztály a tervek szerint 2016 őszétől működne.
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester áprilisban jelentette be, hogy a gondoskodó város program keretében a debreceni önkormányzat százmillió forinttal támogatja hospiceház létesítését a Kenézy kórház területén.
Elmondta: Debrecen aktív szerepet vállal egy olyan központ létrehozásában, ahol méltó módon gondozhatják a végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan betegeket.
Lampé Zsolt, a Kenézy kórház főigazgatója az április bejelentésen a magyarországi hospiceellátás fontos állomásának nevezte a Nárcisz Debreceni Hospiceház megvalósítását, amely a kórház területén, a terápiás részlegektől elkülönülten, de hozzájuk közel épül fel.
Porkoláb Gyöngyi akkor a program fontos céljának nevezte a betegek fájdalmainak, lelki szenvedéseinek enyhítését, és ezzel a legjobb életminőség elérését az utolsó pillanatokban, valamint a hozzátartozók segítését a betegség és a gyász terheinek elviselésében.


Forrás: MTI - Fotó: Olaf Westerheid (Flickr.com)
2015 OKT 08 21:32:32/