A magyar agykutatás csúcskategóriás számítógépekkel folyik januártól
Az MTA kutatói az adatelemzéshez új szuperszámítógépeket és szoftvereket vehetnek igénybe, ami segíti fogja az idegrendszeri betegségek pontosabb diagnosztizálását. 
Januártól szuperszámítógépek és új szoftverek segítik a magyar agykutatókat a különféle műszereken gyűjtött adatok elemzésében. Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) az adatmenedzsmenttel és -elemzéssel foglalkozó Teradata magyarországi irodájával kötött együttműködési megállapodást a legújabb adatelemzési megoldások alkalmazására a sok terabájtnyi orvosi adat feldolgozásához és elemzéséhez.
     
A neurológiai betegségek kutatása, diagnosztizálása és kezelése - a képalkotási, például MRI- és röntgenadatoktól kezdve a klasszikus laboratóriumi adatokig - hatalmas mennyiségű strukturált és nem strukturált adatot generál. Az ilyen adatok új és hatékonyabb módokon történő kezelése, egybegyűjtése és elemzése leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a neurológiai betegségek, így például az epilepszia kiváltó okainak azonosítását. Az adatelemzési megoldások segíthetik a kutatókat a jelenlegi kezelések hatásosságának vizsgálatában, valamint - következő lépésként - az új és személyre szabott megoldások kifejlesztésében is - olvasható a közleményben.
    
Mint írják, az újonnan megalakult munkacsoport további ipari partnereket, kutatási intézményeket és egyetemeket, köztük az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet is magában foglalja majd, és szorosan kapcsolódik a Nemzeti Agykutatási Programjának keretében folyó hasonló projektekhez. A partnerek célja elsősorban a diagnózisok pontosságának javítása, és ennek következtében a terápiák hatásosságának növelése a kutatók, orvosok, az egészségügyi rendszer egésze, és - ami a legfontosabb - a betegek érdekében.


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: mti.hu
2015 JAN 23 03:36:04/