A már óvodában túlsúlyos gyermekek fokozzák a cukorbetegség kockázatát
A súly problémákhoz társított anyagcserezavarok gyermekkorban is előfordulhatnak, állítja egy új tanulmány. 

Cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegség. Tudjuk, hogy ezeket a betegségeket az érintett felnőtteknél a túlsúly és az elhízás is elősegíti. De egy új olasz tanulmány kimutatta, hogy már az óvodás gyermekeket is érinti a kövérség problémája ugyanúgy veszélyeztetettek az anyagcserezavarok terén, mint az idősebbek.

A római Bambino Gesu Gyermekkórház kutatói 5700 jó egészségi állapotnak örvendő 2-6 éves korú gyermeket követtek 2011 és 2012 között. Összesen 600 gyermek lett túlsúlyos vagy elhízott egy év alatt.

Vérvizsgálat segítségével elemezték a gyermekek egészségi állapotát. A  gyermekek 40%-nál mutatkozott abnormális eredmény mint például a magas vérnyomás, - koleszterin és - vércukorszint. Ez azt jelenti, hogy fokozott a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának. A túlsúlyos vagy elhízott gyermekek harmadánál nem-alkoholos steatohepatitis (az az állapot, amelyben zsír halmozódik fel a májsejtekben), vagy a májban zsírlerakódás alakult ki.

A kóros anyagcsere-eredményekkel rendelkező elhízott gyermekek testtömeg indexe magasabb, mint azon elhízott gyermekeknek, akiknek nincs anyagcsere problémájuk.

Tanulság: a testtömeg indexet már gyermekkorban ellenőrizni kell és komolyan is kell venni, mondják a kutatók. A gyermekkori súly probléma, ha csak rövid ideig is áll fenn, elegendő ahhoz, hogy károsítsa az egészséget.

Az eredeti cikk a Journal of American Medical Association című szaklapban jelent meg.


Forrás: www.topsante.com
2014 AUG 14 20:15:53/