A medencék klór tartalma elősegíti az asztma kialakulását
A medencék fertőtlenítő rendszerében használt klór, növeli az asztma kialakulásának esélyét. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy minél több a medence egy régióban, annál magasabb az asztmás gyermekek száma.  

A medencék klór tartalma elősegíti az asztma kialakulását

A medencék vízéhez hozzáadott klór fertőtlenít. Azonban a klór rendkívül illékony anyag, így könnyen megtalálható a levegőben.

Így a klórral fertőtlenített uszodák levegője nagy mennyiségben tartalmaz klórt.

Már évek óta gyanítanak kapcsolatot a klór és az asztma kialakulása között.

Egyes tanulmányok szerint, a versenyszerűen úszók 25%-a asztmás, ez az arány jóval meghaladja a nemzeti átlagot.

Mások kimutatták, hogy az asztmás gyermekek aránya magasabb azok között, akik gyakran látogatnak el az uszodába.

És egy további tanulmány megerősítette ezt az összefüggést oly módon, hogy az egy főre jutó uszodák számát összehasonlította az asztmás gyermekek számával (21 európai országban 13-14 éves korú gyermekeknél): 100.000 lakosonként minden további uszoda, 2,7%-kal nő a gyermekkori asztma.

Le kell-e beszélni az asztmásokat az uszodába járásról?

Igaz, hogy az uszodák látogatása növeli az asztma kialakulásának kockázatát, ez mégis nagyon alacsony. A cél nem az, hogy meggátolják a gyermekek úszását az uszodákban, mert az uszoda növeli az asztma kockázatát, hanem a gyártókat kell arra ösztönzi, hogy folytassák erőfeszítéseiket, egy alternatív folyamat kidolgozásán, ami ugyanolyan hatékonyan fertőtlenít mint a klór és olcsó.

Az uszodai foglalkozások különösen előnyösek a kis asztmásoknak, akik gyakran allergiásak a klórra. Azonban nekik, klór nélkül fertőtlenített medencét kell keresni.

Kell-e szellőztetni az uszodákat?

Nem olyan biztos! Egy holland tanulmány összehasonlította fedett vagy nyitott medencék mellett dolgozó úszómesterek légzőszervi problémáit, a különbség nem volt szignifikáns.

Más szóval, az illékony klóros vegyületek a vízfelszínén koncentrálódnak, amely szükségtelenné teszi a szellőzésre tett erőfeszítéseket. Egy megoldás marad: kidolgozni egy klórmentes, új fertőtlenítő rendszert.


2014 AUG 26 21:27:43/