A meditáció a migrén hatékony ellenszere
Egy friss kutatás azt vizsgálja, hogy vajon a különféle meditációs technikák hogyan hatnak a migrénes fejfájásra, és hogy mi történik akkor, amikor a migréngyógyszert meditációval egészíti ki a páciens.

A legismertebb migrént enyhítő gyógyszerek az opiátok, a benzodiazepinek és különböző profilaktikus (megelőző) gyógyszerek, amelyek különféle hatékonysággal működnek. Emellett a szakirodalom több helyen említi a kiegészítő kezelések fontosságát: többek között például azt, hogy a meditáció a migréntünetek enyhítésében hatékony módszer lehet. Sőt, léteznek olyan felmérések is, amelyek azt bizonyítják, hogy a meditáció sok esetben hatékony a fájdalomküszöb emelésében és a migrén tüneteinek enyhítésében, mint a gyógyszeres kezelés.


Az új kutatásban a meditációt korábban nem ismerő önkéntesek véletlenszerűen lettek a következő négy csoportba osztva: (1) Spirituális meditáció (pl. „Isten a szeretet”), (2) Belső fókuszra építő szekuláris meditáció (pl. „Elégedett vagyok”), (3) Külső fókuszú szekuláris meditáció (pl. A homok puha), (4) Progresszív izom-relaxációs technika. A résztvevők mindannyian azt a feladatot kapták, hogy 30 napon át napi 20 percet gyakorolják az adott meditációs technikát, miközben migrénnaplót is napi szinten vezetnek.


Kiderült, hogy mind a négy csoport esetében csökkentek a migrénes tünetek, és egyre kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre volt szükségük idővel, érdekes módon a leginkább drasztikus csökkentést azonban a spirituális meditációt gyakorlók körében sikerült elérni. A kutatás eredményei a Behavioural Medicine c. szaklap legfrissebb számában olvashatók.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 14 16:00:00/