A mediterrán étrenddel lehet küzdeni a vesebetegség ellen
Miből is áll? Dió, baromfi, zöldség, gyümölcs és egy kis olívaolaj, a mediterrán étrend már többször bizonyította egészségességét.

Amellett, hogy csökkenti az anyagcsere-betegségek, a szív problémák és a rák kialakulásának kockázatát, az ilyen típusú étrend jótékony hatással van a vesére is, és akár megakadályozhatja a krónikus vesebetegség kialakulását.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány rámutat arra, hogy minél közelebb áll az ételünk a mediterrán étrendhez, annál kisebb a krónikus vesebetegség kockázata.

A kutatócsoport 900 ember étrendjét elemezte, közel 7 éven keresztül. Minden résztvevő kapott egy pontszámot az étrendjére vonatkozóan: minél magasabb a pontszám, annál közelebb áll az étrendje a mediterrán étrendhez.

A kockázat 50%-kal csökken

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akiknek étrendje a legközelebb áll a mediterránhoz (és magas a pontszáma) 50% -kal csökkent a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázata az alacsonyabb pontszámmal rendelkezőkhöz képest.

A vese működésének gyors csökkenésének veszélye is 42%-kal csökkent.

Minden ponthoz a krónikus vesebetegség kockázatának 17%-os csökkenése társult.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, a kutatócsoport azt mondta, hogy az e fajta étrend mellett is sportolni kell, valamint szembe kell néznünk azzal a ténnyel: „Nincs csoda gyógyszer, nincs csoda étel.”

Ha nincs olyan étrend, amely minden bajra gyógyír, a mediterrán étrend valószínűleg egy jó kezdet az egészséges életmód felé vezető úton.

A francia egészségügyi hatóság szerint, évente mintegy 9500 embert kezdenek veseelégtelenséggel kezelni. 2009-ben közel 70.000 embert kezeltek Franciaországban, 54%-ukat dialízissel és 46%-uk új vesét kapott. Ez a szám évente 4%-kal nő a népesség elöregedésével. A magas vérnyomás és a cukorbetegség a két fő kiváltó ok, és minden második beteget érinti valamelyik.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Dan (Flickr.com)
2015 JAN 27 00:11:10/