A menopauza kezelése
A menopauza kezelése történhet hormonterápia segítségével. A hőhullámok kezelésének leghatékonyabb módja az ösztrogén pótlása.

Az ösztrogén képes megelőzni a hüvely és a húgycső kiszáradását, ezáltal javítva a szexuális funkciót.  Az ösztrogén óvja a bőrt a kiszáradástól, és segít megtartani a szövetek rugalmasságát. Ösztrogén kezelés következtében a csontsűrűség az első évben 3%-al javulhat, segítségével a csontritkulás folyamata lassítható. Azok a nők, akik a tünetek enyhítésére hormonterápiát kapnak, észlelik ezt az előnyös hatást. Ellenben az ösztrogén hatása az érelmeszesedésre, így a szívroham, és az agyérgörcs kockázatára, nem ennyire egyértelmű. Az ösztrogén csökkenti a káros LDL-koleszterin, és emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét. Úgy tűnik azonban, hogy nem javítja a szívroham kimenetelét, fokozza a vérrögképződés kockázatát, és emeli a szívroham, és az agyi történés veszélyét. Ezért a hormonterápia (ösztrogén és gesztagén) megkezdése a koszorúér betegség vagy következményeinek megelőzésére (mint pl. a szívroham, és az agyi történés) már nem ajánlott, függetlenül attól, hogy a nőnek volt-e már szívrohama, agyi történése vagy trombózisa.

A hüvelyi szárazság csökkentésére ösztrogén tartalmú helyi készítményeket lehet alkalmazni, így hüvelytablettát, hüvelygyűrűt vagy krémet. A kezelés során csak kis mennyiségű ösztrogén jut a szervezetbe, emiatt nem fokozza az emlődaganatok kockázatát. Segítségével csökkenthető a hüvelyi szárazság, a közösüléskor tapasztalható fájdalom és a vizelési problémák.

Az altatók az alvászavarok megoldásában használhatók.

A biszfoszfonátok önmagukban vagy ösztrogénnel együtt szedve mérséklik a csontritkulás kockázatát. Növelik a csontsűrűséget, és ez az egyetlen gyógyszertípus, amelyről igazolták, hogy csökkenti a csigolya- és a combnyaktörések kockázatát.

Az ösztrogénnel együtt szedett tesztoszteron,(férfi nemi hormon), lehetőséget jelent a menopauza néhány tünetének enyhítésére. Szedése segíthet a nemi vágy fokozásában, javíthatja a csontsűrűséget, a hangulatot, és fokozhatja az illető energiáját. A szintetikus tesztoszteron tabletta formában elérhető (ösztrogénnel kombináltan).

A depresszió elleni gyógyszerek, például a parixetin, a szertralin vagy a venlafaxin, enyhíthetik a hőhullámokat. A depresszió elleni gyógyszerek segíthetnek a depresszió, idegesség és ingerlékenység enyhítésében is.

Alternatív gyógymódok:

Egyes ösztrogén hatású anyagok természetes módon fordulnak elő bizonyos növényekben és ezáltal  élelmiszerekben. A fitoösztrogének két fő típusa az izoflavonok és a lignánok.  Az izoflavonok a szójababban, a csicseriborsóban és más hüvelyesekben találhatók meg, lignánok pedig a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben. Struktúrája hasonlít az egyik női nemi hormon, az ösztradioléhoz. A fitoösztrogénok szelektív ösztrogén receptor modulátorként viselkednek, képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani.

Az E vitamin: nemcsak a bőr állapotán javíthat, de az enyhe hőhullámok kezelésében is hatásos. Fontos tudni, hogy a 400 nemzetközi egységnél nagyobb mennyiségű E vitamin napi fogyasztása káros lehet.


2014 JÚL 07 18:49:22/