A menopauzáról
A menopauza (változókor) olyan élettani állapot, amelyben megváltozik a nők hormonháztartása, a menstruáció elmarad, csökken az ösztrogénszint, amelynek oka, hogy a petefészkek működése fokozatosan leáll, a szervezet ösztrogénszintje ennek következtében lecsökken.

Milyen korban kezdődik a menopauza és milyen tünetei vannak?

Általában a nők negyvenes éveiben elkezdődik, és az ötvenes évek végéig fejeződik be.  Előfordulhat korai (40 éves kor előtt) és késői (60 év utáni) menopauza.

A változókor nem csupán a menstruáció elmaradásával jár, számos tünet kísérheti ezt a természetes biológiai állapotot:

-          első jelei közé tartozik a rendszertelen menstruációs vérzés (a szokásosnál rövidebb, hosszabb, gyengébb vagy erősebb menstruáció)

-          a hőhullámok, melyek a nők több mint háromnegyedét érinthetik, a nők többségének több mint egy évig tartanak a hőhullámai, és a nők felénél, 5 évnél hosszabb ideig fennáll.

-          kiterjedt verejtékezés jelentkezhet, a hőhullám 30 másodperctől 5 percig tarthat, majd didergés követi

-          hangulatváltozások, ingerlékenység, depresszió, feszültség, álmatlanság jelentkezhet

-          korai tünetek lehetnek a vérzészavar mellett a hőhullámok, éjszakai izzadás, keringési labilitás, szapora szívdobogásérzés, memória zavar, nemi vágy csökkenése

Középtávú vagy tartós tünetek, melyek a menstruáció végleges elmaradása után következnek be:

-          Az ösztrogén hiánya miatt a húgycső és a hüvely fala szárazzá válik, sérülékenyebb lesz és a fertőzésekkel szemben kevésbé ellenálló, emiatt fordul elő a gyakori viszkető égő érzés a hüvelyben, és a szexuális élet során érzett fájdalom.

-          Az ösztrogén hiány okolható a változókor után gyakorivá váló vizelettartási panaszok kialakulásáért

-          A bőr és a haj szárazzá válik, a körmök töredezetté

-          Az anyagcsere változása (lassulása) miatt a felesleg könnyebben felhalmozódik, a zsírszövet testtájankénti felhalmozódása fokozza az önkép zavart

-          mellek megereszkedése

 

A változókori tünetek a nők 60-80%-ánál jelentkeznek. 


2014 JÚL 07 19:05:00/