A mindfulness segíthet a diabétesz kezelésében?
A mindfulness éber figyelmen alapuló meditációfajta, amely egyes vélemények szerint akár a 1-es típusú cukorbetegség gyógyításában is segíthet.

Az Aberdeeni Egyetem a Glasgow-i egyetemmel együttműködésben azt vizsgálja, hogy miként változik a cukorbetegséghez való viszony a mindefulness meditáció segítségével. A szakemberek arra is kíváncsiak, hogy vajon a módszer segítségével csökkenthető-e a vér glükózszintje, illetve a szorongásos és depressziós tünetek megszűnnek-e.


A kutatás azért számít mérföldkőnek, mert rengeteg cukorbeteg számára komoly gondot jelent, hogy együtt éljenek a helyzettel, és eleget tegyenek azoknak a kötelezettségeknek, amelyek ezzel az életmóddal járnak.


A kutatás során egy különleges, mindfulness alapú kognitív terápiát próbálnak ki a szakemberek. A cél az, hogy a diabétesszel küzdő betegek szorongása és depresszív tünetei csökkenjenek, ezáltal remélhető az alapbetegség javulása is. Az ún. pilot vizsgálat keretében 1-es típusú diabéteszesek körében próbálják ki a módszert, akiknél a vér glükózszintje lényegesen magasabb az ajánlottnál.

A kutatás jelenleg a toborzási fázisban van, a szakemberek szeretnék minél több 1-es típusú diabétesszel küzdő felnőtt körében tesztelni a speciálisan e célra kifejlesztett terápiás módszert.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 03 16:00:00/