A munkahelyi stressz is az egészségügyi kockázatok között
A munkavállalók egészségi állapotáról tartott konferenciát Miskolcon a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Munkavállalói Kérdések Európai Központja (EZA), ahol többek között elhangzott, hogy a munkahelyi stressz okozta egészségügyi kockázatok a magyar munkavállalók több mint negyedét érintik.

Felszeghi Sára foglalkozás-orvostan országos szakfelügyelő a sajtótájékoztatón azt mondta: a statisztikák szerint Magyarországon a munkavállalók több mint fele szív és érrendszeri, tumoros és emésztőszervei, mozgásszervei betegségben hal meg, ezeket "el lehet és el is kell kerülni".

Hozzátette: elsősorban a fokozott stressz okozza ezen betegségek többségét.

Mint mondta: jogszabály írja elő, hogy a munkáltatóknak kötelességük a munkahelyi pszichoszociális kockázatokat felmérni és kezelni, ennek ellenére ez nagyon sok helyen nem történik meg, vagy azért, mert a munkaadó nem tartja fontosnak, vagy azért, mert a munkavállaló sem érzi úgy, hogy ebben együttműködjön, mert tart a munkahelye, munkája elvesztésétől.

Fontos lenne, hogy mind a munkaadó, mind a munkavállaló, mind pedig a foglalkozás egészségügy és a munkabiztonság összefogjon, és olyan stratégiát dolgozzon ki, amivel ezen hiányosságok felszámolhatók.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: több és jobb munkahelyért rendezték meg a konferenciát, amelyen a résztvevők, az Európai Unió munkahelyi biztonsági szakemberei a munkahelyi egészségügyre, a munkahelyi biztonságra fókuszáltak elsősorban.

Mint mondta: azon munkálkodnak, miként lehetne az unió országaiban olyan munkaviszonyokat teremteni, hogy a munkavállalók egészségben éljék meg a nyugdíjas korukat, a téma aktualitását a korkedvezményes nyugdíj eltörlése utáni lehetőségek napirenden tartása még aktuálisabbá teszi.


Forrás: www.mti.hu - fotó: Benjamin Watson (flickr.com)
2015 NOV 13 16:10:34/