A nőgyógyászoknak leggyakrabban feltett kérdések
A legtöbb esetben a páciens és a nőgyógyász kettesben vannak a vizsgálat során, és az orvosi titoktartásnak köszönhetően nem kerülhetnek nyilvánosságra a betegségekről, diagnózisokról és kezelésekről. Mégis, érdekes lenne tudni, hogy a páciensek milyen kérdéseket tesznek fel az orvosnak. A német Bild.de újság sorozatában szakorvosokat kérdez arról, betegeik - természetesen névtelenül - milyen kérdésekkel keresik fel őket leggyakrabban.

A Bild.de-vel a leggyakrabban felmerülő nőgyógyászattal kapcsolatos kérdéseket a nőgyógyászok német szakmai szervezetének elnöke, a nőgyógyász szakorvos, Dr. med. Christian Albring osztotta meg.


Hogyan előzhető meg a hüvelygomba?

Nem szabad túlzásba vinni a higiéniát, ezért ne használjon a kádban olyan szappant, intimmosakodót, tusfürdőt vagy folyékony szappant, ami a hüvelybe vagy a szeméremajkak közé kerülhet. Szintén fontos, hogy vizelés után ne törölje le a hüvelyt, csak óvatosan itassa fel a nedvességet a WC-papírral. Ügyeljen arra, hogy csak kevés édességet fogyasszon, ugyanis a gombák cukron élnek. Közösülés során vezesse be a péniszt a hüvelybe, nehogy az a végbélnyíláshoz csússzon, ahonnan kórokozók juthatnak a hüvelybe. Megelőzés céljából a partner szappannal, az előbőrt visszahúzva mossa meg a péniszét.


Mi a legjobb fogamzásgátló módszer?

A legmegbízhatóbb a fogamzásgátló tabletta, a spirál és a fogamzásgátló injekció. Válassza az igényeinek megfelelő fogamzásgátló módszert, ebben kérje nőgyógyásza személyreszabott tanácsát.


Előfordulhat, hogy nem tudok tablettát szedni?

Igen, ilyen előfordul. A fogamzásgátló tablettának is lehetnek valós mellékhatásai, amelyeket akár a fogamzásgátlás tudatalatti elutasítása is kiválthat. Előfordulhat migrén, duzzadt végtagok, állandóan feszülő mellek stb., amelyek ha előfordulnak, mindeképp szóba kell hozni a nőgyógyásznál. Általában elegendő az adagoláson, vagy a gyógyszerben található sárgatesthormonon változtatni.


Miben hiányos a tudásom?

A német nők többsége felvilágosult, csak egyes részletekben hiányos a tudásuk. Például jó tudni, hogy az alapos rákszűrés nem kizárólag a méhnyakról történő kenetvételből áll. Ezen kívül a kor előrehaladtával egyre kevésbé foglalkoznak a nők az egészségükkel, inkább a család egészségére összpontosítanak, holott számos rákfajta csak idősebb korban jelentkezik.


Mi segít menstruációs fájdalmak esetén?

Először az okokat kell tisztázni, eszerint kell a kezelést megállapítani. De a legtöbb esetben hatásos lehet hagyományos fájdalomcsillapítók (Paracetamol, Ibruprofen) használata. Az okok kezelésében általában a fogamzásgátló tabletta, a hormontartalmú spirál vagy más hormontartalmú készítmény használata vezethet sikerre.


Milyen megbízható egy terhességi teszt?

Ez általában a teszt minőségétől, a megfelelő használattól és az időtől függ. Nincs értelme a valószínűsíthatő fogantatástól számított 10. napnál korábban elvégezni a tesztet. A reggeli legelső vizeletet érdemes használni, mert abban a legmagasabb a hormonkoncentráció. Ha minden körülmény stimmel, nagyon megbízhatóak a tesztek.


Hogyan növelhetem a teherbeesés esélyét?

Egy egészséges nő normál testsúllyal, kevesebb stresszel, kevesebb alkohollal és nikotinnal növelheti az esélyeit a teherbeesésre. Krónikus betegségben - pl. cukorbetegségben - szenvedőknél fontos az optimális kezelés beállítása, de nekik is ügyelniük kell a fent leírt tényezőkre.


Milyen gyakran kell nőgyógyászati szűrővizsgálatra mennem?

Évente legalább egyszer menjen el nőgyógyászati kivizsgálásra, ahol méhnyak-kenetet is vegyenek. Fontos, hogy az orvos minél előbb felismerje a szeméremtestet, a hüvelyt, a méhet, a mellet, vagy a végbelet érintő rákos elváltozásokat, és a szükséges kezelést már korai stádiumban el lehessen kezdeni.


Tényleg szükséges ez a sok vizsgálat?

Nem muszáj minden vizsgálatot minden egyes alkalommal elvégezni. Egyeztessen nőgyógyászával, a kompetens, megbízható, egyénre szabott tanácsadás során megbeszélhetik, milyen további vizsgálatokra lehet szüksége.Forrás: www.bild.de - fotó: Wellcome Library, London (flickr.com)