A paracetamol nem segít a porckopásos fájdalmakon
Friss vizsgálatok szerint a paracetamol (acetaminofen) nem enyhíti hatékonyan a térdben vagy csípőben jelentkező ízületi porckopással járó fájdalmakat, és az ízületi funkciókat sem javítja elég hatékonyan.

Noha a kísérlet során az acetaminofen a placebónál hatékonyabbnak bizonyult, korántsem volt olyan hatékony, mint a nem szteroid tartalmú gyulladásgátló gyógyszerek, például az ibuprofen- vagy diklofenák-származékok. Amint arról a kutatást vezető dr. Steven Trelle, a svájci Bern Egyetem szakembere beszámolt, adagolástól függetlenül, a porckopásos fájdalmak enyhítésére egyértelműen a diklofenák bizonyult a leghatékonyabbnak, noha sajnos mellékhatásai annak is vannak.


A Tylenol – amely egy az Egyesült Államokban kapható acetaminofent tartalmazó fájdalomcsillapító – gyártója cáfolja a kutatás eredményeit, véleménye szerint az acetaminofen millióknál bizonyult már hatásos gyógyszernek, és főleg azoknak javallott, akiknél magasabb a szív- és keringésrendszeri megbetegedések, az emésztőcsatornában előforduló vérzések, illetve a vesebetegségek kockázata. A gyártó cég képviselője hozzátette, hogy gyógyszerük hatékonyságát több mint 150 tanulmány és több mint 50 év tapasztalata is alátámasztja.


A The Lancet című lapban közzétett kutatás során a szakemberek hetvennégy 1980 és 2015 között készült vizsgálat eredményeit nézték át, mely összesen több mint 58 000 beteg adatait tartalmazta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, miként hat a különféle dózisú acetaminofen, illetve hét különböző nem szteroidtartalmú, gyulladáscsökkentő gyógyszer a porckopásos fájdalmakra

 

Leghatékonyabbnak a maximum mennyiségben adagolt diklofenák bizonyult, az acetaminofenről pedig amellett, hogy hatástalannak bizonyult, az egyik szakember azt is kijelentette, hogy kifejezetten veszélyes. Dr. Nicholas Moore szerint az acetaminofen megmérgezi a májat, és túladagolása esetén akár májtranszplantációra is sor kerülhet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 12 09:09:26/