A paradicsom segít megakadályozni a prosztata kóros megnagyobbodását
A paradicsomban található tápanyagok egyike segíti a férfiak időskori vizelési problémáinak megoldásában – derül ki egy friss kutatásból.

Kiderült, hogy a likopin nevű összetevő, amely a paradicsom élénk piros színéért felelős, segít csökkenteni a prosztata növekedését. Mivel a prosztata a húgycső körül helyezkedik el, megnagyobbodása idővel a vizelési nehézségeket okozhat, ami számos idős férfi gyakori problémája.


Az Oncology and Cancer Case Reports című szaklapban publikált anyag szerint további kutatásokra van szükség, hogy a paradicsomot a gyógyászatban is fel tudják használni a prosztata megnagyobbodása ellen, de az eddigi kutatási eredmények meggyőzőnek tűnnek.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a likopin segít a prosztatarák terjedésének megakadályozásában, de új információ, hogy a prosztata kóros megnagyobbodása ellen is hatékony fegyver” – mondja a kutatást vezető Hiten Patel professzor, a norvég Tromsói Egyetem Munkatársa.


A fő akadályt az jelenti, hogy a likopin sajnos elég nehezen szívódik fel a szervezetben, de a szakemberek szerint erre is születhet megoldás idővel.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 01 16:00:00/