A precíziós rákkezelés meghosszabbíthatja az életet
A beteg saját daganatából származó genetikai információkon alapuló precíziós rákkezelés jobban teljesít, mint a hagyományos kemoterápia.

A precíziós, vagy más néven személyre szabott kezelés a legújabb kutatás szerint a daganat hatszor nagyobb mértékű zsugorodását eredményezte, mint a hagyományos kemoterápia. Ez azonban csak akkor következett be, ha az orvosok genetikai információk felhasználásával választották ki a megfelelő, célzott terápiát a beteg számára – mondta a tervek szerint az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának jövő havi chicagói éves kongresszusán megjelenő kutatás vezetője, Maria Schwaederle, a Kalifornia Egyetem San Diegó-i fakultásának munkatársa. A közel 350 klinikai kísérlet elemzése azt is kimutatta, hogy ezekben a betegekben majdnem kétszer olyan hosszú idő múlva újul ki a daganat növekedése.


„Nem pusztán arról vagy szó, hogy ezek a terápiák jobbak, hanem arról, hogy a célzott kezeléseket a megfelelő betegeknek kell biztosítani” – magyarázta Dr. Schwaederle.


Az USA Országos Rákkutató Intézete szerint a precíziós gyógyászat célja az, hogy a daganatok növekedését és terjedését lehetővé tevő egyedi DNS mutációk célba vételével kezelje a rákos megbetegedéseket. Az ezzel a megközelítésmóddal kifejlesztett gyógyszerek segíthetnek az immunrendszernek, hogy azonosítsa és elpusztítsa a rákos sejteket, gátolja a rákos sejtek osztódását, blokkolja az új, daganatot tápláló vérerek létrehozására irányuló jelzéseket, illetve öngyilkosságra utasítsa a rákos sejteket.


A célzott terápiák közé tartozik például az erlotinib hatóanyagú tüdőrák gyógyszer, a dabrafenib hatóanyagú melanóma elleni gyógyszer, valamint a trastuzumab hatóanyagú emlőrák elleni készítmény. Mindegyik azáltal gátolja a daganatot, hogy akadályozza a daganat növekedésére irányuló jelzéseket.


A kutatásból ráadásul az is kiderült, hogy terápia a beteg DNS indikátoraira történő alapozása hatékonyságát tekintve 42 százalék – 22,4 százalék arányban felülmúlta a protein indikátorok alkalmazását.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 04 11:50:00/