A rendszeres orvosi látogatások segítenek kiszűrni a vastagbélrákot
Érdemes rendszeres orvosi vizsgálatokon részt venni, mivel így jó eséllyel időben kiszűrhető a vastagbélrák.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákfajta, és második leggyakrabban halált okozó rákbetegség az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a vastagbélrák szűrése viszonylag ritka, holott a probléma időben történő azonosítása segítségével a halálesetek jelentős része elkerülhető volna.

A kutatás során több mint 968 ezer 50 és 74 év közötti amerikait vizsgáltak, akik négy különböző egészségügyi rendszert vettek igénybe Amerika-szerte. Kiderült, hogy azok, akik évente legalább egyszer ellátogattak egy háziorvosukhoz, kétszer nagyobb eséllyel jutottak el vastagbélrák-szűrésre, mint orvost elkerülő társaik.


Az USÁ-ban a különböző egészségbiztosítók más-más módszerrel dolgoznak, de hasonló arányok voltak jellemzőek azokra a páciensekre is, akiknek egészségügyi biztosítója nem követelte meg a rendszeres orvosi látogatást, hanem csupán szűrési céllal székletmintát és vérvételt kért.

„Ez egy rendkívül fontos és bizalmat keltő kutatás, mivel a vastagbélrák korai diagnózisa nagyban növeli a túlélés esélyeit. Maga a szűrés pedig nem bonyolult, így gyakrabban érdemes volna sort keríteni rá” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Ethan Halm.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 15 09:00:00/