A rostgazdag étrend a hosszú, egészséges élet titka lehet
A rostgazdag étrend nem csupán abban segít, hogy az emésztésünk rendben legyen, de a hosszabb, egészséges élethez is jelentős mértékben hozzájárul.

A felmérésben több mint 1600 ausztrál felnőtt vett részt, és kiderült, hogy azok, akik a legtöbb rostot fogyasztották, 80 százalékkal nagyobb eséllyel aktívak tudtak maradni időskorukban is, mint rostszegény táplálkozást folytató társaik.


A rostban gazdag táplálkozás bőséges mennyiségű gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.


„Ahhoz, hogy megfigyeléseink igazán hangsúlyosak lehessenek tudományos szempontból is, további kiterjedt kutatásokra van szükség. Egyelőre nem állíthatjuk, hogy érdemes áttérni a növényi alapú táplálkozásra, mivel még csak összefüggésről beszélhetünk, nem egyértelmű ok-okozati jelenségről” – fogalmaz a kutatást vezető Bamini Gopinath, a Sydney-i Egyetem munkatársa.


A szakembereket ezzel együtt persze nem lepte meg az eredmény, mivel azt már számos korábbi kutatás bizonyította, hogy a rostban gazdag táplálkozás egy sor krónikus betegség megelőzésében segít.


A kutatás résztvevői 49 évesnél idősebbek voltak, és 1994-től egy évtizeden keresztül figyelték meg őket a tudósok. A kutatás kezdetekor egyiküknél sem diagnosztizáltak rákot vagy szívbetegséget. A kutatás végére aztán 15,5 százalék „öregedett sikeresen”, vagyis kerülte el ezeket a betegségeket továbbra is.


Azok, akik a legkevesebb rostot fogyasztották, néztek szembe betegségekkel a legnagyobb arányban, míg a top-rostfogyasztók jó eséllyel egészségesek maradtak.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 04 16:00:00/