
A szakemberek több mint 137 000 személy étrendjét követték nyomon több évtizeden keresztül, és emellett több mint 1000 vastagbélrákos szövetmintát is megvizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik sok teljes kiőrlésű és magas rosttartalmú ételt esznek, azoknál csökken az esélye annak, hogy az F. nucleatum nevű baktériumot tartalmazó vastagbélrák kialakuljon náluk.
Amint arról a kutatást vezető dr. Shuji Ogino, a Dana-Farber Rák Intézet szakembere beszámolt, a vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a megfelelő étrenddel sokat lehet tenni bizonyos vastagbélrák típusok kialakulása ellen, hiszen amit megeszünk, az kihat a bélben található mikroorganizmusokra, és ezáltal a rákos betegsége kialakulására is.
A kutatás további részleteiről a JAMA Oncology című lapban olvashatnak az érdeklődők.
Forrás: Medipress - Foto: Pixabay